Co zrobić żeby odmienić obraz i smak klasycznej zupy pomidorowej? W sezonie letnim kiedy rodzimych aromatycznych warzyw mamy pod dostatkiem, w tym najlepsze Polskie pomidory, przy pomocy których może powstać Włoska zupa krem z pomidorów z pesto. Taka mała zmiana zamiast przecieru, świeże pomidory dodatkowo marchew i pesto i miłe smakowite zaskoczenie gotowe.
Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto
Składniki:
- 1kg świeżych pomidorów
- 1l bulionu warzywno-drobiowego
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 nać selera naciowego
- 1,5 łyżki mąki
- oliwa
- Sól
- Pieprz
- pieprz cayenne lub ostra papryka
- ½ łyżeczki cukru
- Mini kilki sera mozzarella
- Śmietana 18%
Pesto:
- 50ml Oliwa
- 1 łyżki Orzeszków nerkowca
- 1 garść liści Bazylii
- 10g Sera parmezan
- Sól
- Pieprz
Włoska zupa krem z pomidorów
Przygotowanie:
- Pomidory myjemy, nacinamy w kształcie krzyża od strony szypułki i sparzamy wrzątkiem, następnie obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki.
- Marchew ścieramy na tarce na grubych oczkach, a selera kroimy w kostkę.
- Cebulę kroimy w kostkę i na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy, aż się zeszkli, dodajemy startą marchew i selera, zasypujemy mąką i razem smażymy przez kilka minut.
- W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy przesmażone warzywa razem z pomidorami i gotujemy przez 20 min.
- Zupę blendujemy, doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i ostrą papryką, lub pieprzem cayenne, gotujemy przez 3-4 min
- Oddzielnie przygotowujemy małą porcję pesto bazyliowego – orzeszki, liście bazylii i ser blendujemy, zalewamy oliwą, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
- Włoska zupa krem z pomidorów nabierze charakteru, gdy zostanie podana z pesto bazyliowym, keksami kwaśnej śmietany i mini kulkami sera mozzarella.
Smacznego
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Summary
Recipe Name
Włoska zupa krem z pomidorów
Author Name
Przemek
Published On
Uwielbiam zupę pomidorową;)
A ten przepis jest obłędny w smaku i bardzo prosty w przygotowaniu.Polecam?