ZUPY

Zupa krem z cukinii – przepis

Jakże prosta, a jaka smaczna, syta i szybka w  wykonaniu, do tego aromatyczna i świetnie się prezentuje na stole. Znika z talerzy bardzo szybko co niezmiernie cieszy wykonawcę. Dzięki takim potrawom cukinia stała się jednym z moich ulubionych warzyw, dlatego dziś przedstawiam sprawdzony przepis na: Zupa krem z cukinii.

 

Zupa krem z cukinii

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie (ok. 1 kg)
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1.5 litra bulionu drobiowego (im bardziej aromatyczny tym lepiej)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • Oliwa z oliwek
  • Garść łuskanego słonecznika niesolonego uprażonego na patelni.
  • 100ml słodkiej śmietanki 30%
  • Koperek do posypania

 

Zupa krem z cukinii

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzewamy około 2-3 łyżki oliwy, wsypujemy pokrojoną w kostkę cebulę razem z rozgniecionym i pokrojonym czosnkiem,  i  smażymy do zeszklenia cebuli.
  2. Cukinię kroimy w grubszą kostkę  dodajemy do zeszklonej cebuli i smażymy na patelni przez 3-4 minuty.
  3. Podsmażoną cukinie i cebulę przekładamy do dużego garnka, zalewamy bulionem, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy wywar przez około 20 min do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
  4. Zupę miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Gotowa zupa krem z cukinii najlepiej smakuje podana polaną śmietanką, posypaną świeżym koperkiem i prażonym słonecznikiem.
zupa krem z cukinii

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Zupa krem z brokułów

Zupa Pieczarkowa Krem

Zupa Ziemniaczana Kartoflanka

Summary
recipe image
Recipe Name
Zupa krem z cukinii
Published On

3 komentarze

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *