Jakże prosta, a jaka smaczna, syta i szybka w wykonaniu, do tego aromatyczna i świetnie się prezentuje na stole. Znika z talerzy bardzo szybko co niezmiernie cieszy wykonawcę. Dzięki takim potrawom cukinia stała się jednym z moich ulubionych warzyw, dlatego dziś przedstawiam sprawdzony przepis na: Zupa krem z cukinii.
Zupa krem z cukinii
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie (ok. 1 kg)
- 3 średnie ziemniaki
- 1.5 litra bulionu drobiowego (im bardziej aromatyczny tym lepiej)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz
- Pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- Oliwa z oliwek
- Garść łuskanego słonecznika niesolonego uprażonego na patelni.
- 100ml słodkiej śmietanki 30%
- Koperek do posypania
Zupa krem z cukinii
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzewamy około 2-3 łyżki oliwy, wsypujemy pokrojoną w kostkę cebulę razem z rozgniecionym i pokrojonym czosnkiem, i smażymy do zeszklenia cebuli.
- Cukinię kroimy w grubszą kostkę dodajemy do zeszklonej cebuli i smażymy na patelni przez 3-4 minuty.
- Podsmażoną cukinie i cebulę przekładamy do dużego garnka, zalewamy bulionem, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy wywar przez około 20 min do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
- Zupę miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Gotowa zupa krem z cukinii najlepiej smakuje podana polaną śmietanką, posypaną świeżym koperkiem i prażonym słonecznikiem.

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Summary

Recipe Name
Zupa krem z cukinii
Published On
Average Rating





Świetny przepis. Kolejna ciekawa „cukiniowa” inspiracja. Pozdrawiam 🙂
Pyszna zupka 🙂 Bardzo lubię takie smaki 🙂
Bardzo apetyczna zupka 🙂 Zdjęcia zachęcają do jedzenia 🙂