DANIA GŁÓWNE

Pierogi z kaszą gryczaną i serem – przepis

Jedną z popularniejszych potraw na naszych stołach są pierogi, bez których wiele osób nie wyobraża  sobie prawdziwej polskiej kuchni i prawdziwych rodzimych obiadów. Czasami, obok tych najbardziej znanych przepisów, jak te na pierogi z mięsem, serem, czy kapustą i grzybami, warto wypróbować równie ciekawe, jak choćby na pierogi z kaszą gryczaną i serem, które zachwycą niejednego smakosza mącznych potraw.

 

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Składniki farsz:

  • 200g białego sera
  • 300g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
  • 1 cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa do smażenia

 

Przygotowanie farszu:

  1. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Z jednego woreczka 100 gramowego suchego ziarna wyjdzie akurat 300g kaszy po ugotowaniu.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oliwie na patelni.
  3. Zeszkloną cebulę ucieramy z serem, dodajemy kaszę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

 

Składniki ciasto:

  • 1 szklanka ciepłej wody (ok 200ml)
  • 500g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 Łyżka oliwy

 

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Przygotowanie:

  1. Do miski wlewamy szklankę ciepłej wody dodajemy sól, oliwę i stopniowo mąkę  mieszając wszystkie  składniki do uzyskania jednolitego ciasta.
  2. Ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i wyrabiamy przez 10 – 15min, tak żeby łatwo odchodziło od dłoni.
  3. Ciasto przykrywamy ściereczką, i  odstawiamy na 15 – 20min żeby odpoczęło.
  4. Rozwałkowujemy wałkiem do ciasta na grubość 2mm i wycinamy szklanką, albo okrągłą foremką kółka, na które nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.
  5. Powstałe pierogi wrzucamy partiami na osoloną, gotującą się wodę i gotujemy przez 3-5min od momentu, aż pierogi samoczynnie wypłyną na powierzchnie.

Pierogi z kaszą gryczaną i serem podajemy polane skwarkami, lub zrumienioną cebulką z boczkiem.

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów na pierogi:

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi Ruskie – przepis

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Pierogi z kaszą gryczaną i serem
Author Name
Published On

One comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *