Jedną z popularniejszych potraw na naszych stołach są pierogi, bez których wiele osób nie wyobraża sobie prawdziwej polskiej kuchni i prawdziwych rodzimych obiadów. Czasami, obok tych najbardziej znanych przepisów, jak te na pierogi z mięsem, serem, czy kapustą i grzybami, warto wypróbować równie ciekawe, jak choćby na pierogi z kaszą gryczaną i serem, które zachwycą niejednego smakosza mącznych potraw.
Pierogi z kaszą gryczaną i serem
Składniki farsz:
- 200g białego sera
- 300g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
- 1 cebula
- Sól
- Pieprz
- Oliwa do smażenia
Przygotowanie farszu:
- Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Z jednego woreczka 100 gramowego suchego ziarna wyjdzie akurat 300g kaszy po ugotowaniu.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oliwie na patelni.
- Zeszkloną cebulę ucieramy z serem, dodajemy kaszę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Składniki ciasto:
- 1 szklanka ciepłej wody (ok 200ml)
- 500g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 Łyżka oliwy
Pierogi z kaszą gryczaną i serem
Przygotowanie:
- Do miski wlewamy szklankę ciepłej wody dodajemy sól, oliwę i stopniowo mąkę mieszając wszystkie składniki do uzyskania jednolitego ciasta.
- Ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i wyrabiamy przez 10 – 15min, tak żeby łatwo odchodziło od dłoni.
- Ciasto przykrywamy ściereczką, i odstawiamy na 15 – 20min żeby odpoczęło.
- Rozwałkowujemy wałkiem do ciasta na grubość 2mm i wycinamy szklanką, albo okrągłą foremką kółka, na które nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.
- Powstałe pierogi wrzucamy partiami na osoloną, gotującą się wodę i gotujemy przez 3-5min od momentu, aż pierogi samoczynnie wypłyną na powierzchnie.
Pierogi z kaszą gryczaną i serem podajemy polane skwarkami, lub zrumienioną cebulką z boczkiem.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów na pierogi:
Summary
Recipe Name
Pierogi z kaszą gryczaną i serem
Author Name
Przemek
Published On
Takie pierożki z chęcią bym zjadła 😀