Cebulowe krążki – onion rings
Bardzo smaczna, szybka i przede wszystkim tania w przygotowaniu przekąska, ze składników które każdy znajdzie w swoim domu, dosyć rzadko przygotowywana w Polsce, natomiast bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych, ale ciągle zyskująca na popularności. Do przygotowania wystarczy: cebula, mąka, mleko, jajko i ulubione przyprawy. Poniżej sprawdzony przepis na pyszne cebulowe krążki – onion rings.
Cebulowe krążki – onion rings
Składniki (na jedną średnią miskę smażonych krążków):
- 3 średniej wielkości cebule
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki około 100g
- Sól
- Pieprz
- Ostra papryka w proszku
- Olej do smażenia
Cebulowe krążki – onion rings
Przygotowanie:
- Cebulę obieramy, kroimy w półcentymetrowe plastry, następnie z każdego plastra oddzielamy pojedyncze krążki cebulowe.
- Przygotowaną cebulę oprószamy solą i ostrą papryką w proszku, po czym odstawiamy na bok.
- Z rozmąconego jaja kurzego, mleka i mąki przygotowujemy dosyć gęste ciasto naleśnikowe o konsystencji kwaśnej śmietany, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- W garnku lub frytkownicy rozgrzewamy sporą ilość oleju, następnie przygotowaną i przyprawioną cebulę maczamy w cieście naleśnikowym i partiami, po kilka – kilkanaście sztuk smażymy na głębokim oleju na złoty kolor, przez około 2,5 minuty.
- Gotowe cebulowe krążki wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia nadmiaru ilości oleju.
Przekąski podajemy z ketchupem, sosem czosnkowym lub sosem rybnym.
Smacznego
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Pizzerinki z ciasta francuskiego
Summary
Recipe Name
Cebulowe krążki – onion rings
Published On