Księga Smaku

Golonka pieczona w piwie

Golonka pieczona w piwie

Prawdziwa uczta dla większości mężczyzn, a z drugiej strony danie, które omija większość kobiet, chociaż znam takie, które je lubią i tego nie ukrywają, to oczywiście golonka pieczona w piwie, przysmak nad którym głowę pochyli każdy facet młodszy czy starszy i z apetytem pochłonie każdą porcję.

 

Golonka pieczona w piwie

Składniki (4porcje – 2 golonki):

Zalewa peklująca – proporcje na każdy kilogram mięsa:

Składniki:

Golonka pieczona w piwie

Przygotowanie:

  1. Z przegotowanej wody, soli, cukru, i ziół(liście laurowe, ziele angielskie, goździki, kolendra, pieprz)  przygotowujemy zalewę peklującą. Zalewę studzimy do temperatury pokojowej, następnie nastrzykujemy golonki po około 25ml na każdą golonkę. Golonki układamy w garnku kamiennym, zalewamy zalewą peklującą, tak żeby mięso było całkowicie zapłynięte (dodatkowo można obciążyć np. słoikiem) i wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.
  2. Następnego dnia wyciągamy zapeklowane mięso, dokładnie płuczemy, przekładamy do większego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę soli i gotujemy przez jedną godzinę.
  3. Po godzinie gotowania dodajemy włoszczyznę: (marchew, pietruszkę, seler), 2 ząbki czosnku, jedną opaloną nad palnikiem cebulę, jedną kostkę rosołową i gotujemy przez kolejne 70-80 minut.
  4. Ugotowane golonki przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy połową piwa, następnie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy bez przykrycia przez 30-40min. W czasie pieczenia co parę minut polewamy golonki resztą piwa.
  5. Golonka pieczona w piwie powinna być podana z musztardą i oczywiście z zimnym piwem.

Smacznego

golonka pieczona w piwie

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Fasolka po bretońsku

Pikantne Skrzydełka KFC

Duszaki, Pieczonki – prosty przepis

Summary
Recipe Name
Golonka pieczona w piwie
Published On