Duszaki, Pieczonki, Duszonki
To jedno z moich ulubionych dań jednogarnkowych, które równie dobrze można przyrządzić w domu jak i w kociołku na ognisku, idealnie nadają się na imprezę w plenerze, zawsze smakują wybornie, są sycące i tanie w przygotowaniu.
Składnik: (na około 6 osób)
- 1,5kg ziemniaki
- 1 buraczek ćwikłowy
- 0,4kg marchewka (ok 2-3 sztuki)
- 0,2kg cebula (2-3 sztuki)
- 0,4kg kiełbasa śląska
- 0,2kg boczek – parzony, wędzony
- Sól
- Pieprz
- Liście kapusty do obłożeni
- Kilka plastrów słoniny
Przygotowanie:
Ziemniaki i buraczka kroimy w kostkę o grubości ok 0,5-1 cm, marchewkę i kiełbasę kroimy w talarki, a cebulę w piórka, boczek w kostkę lub cienkie paski.
Dno garnka wykładamy cienkimi plastrami słoniny, która będzie zapobiegała przypalaniu się duszaków,
Układamy warstwami ziemniaki, potem buraczka, boczek, marchewkę, cebulę na końcu kiełbasę i z wierzchu posypujemy solą i pieprzem.
Następnie układamy kolejne warstwy warzyw, kiełbasy i przyprawiamy solą i pieprzem, powtarzamy czynność do momentu, aż zużyjemy wszystkie składniki.
Całość z wierzchu okrywamy liśćmi kapusty.
Pieczonki dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 60 – 70min. Duszaki można upiec również w naczyniu żaroodpornym w piekarniku, lub w żeliwnym kociołku na ognisku, na łonie natury, i w tym przypadku będą przypuszczam najlepsze, z aromatem dymu.
Smacznego
Łał! świetne! muszę spróbować!