DANIA GŁÓWNE

Duszaki, Pieczonki – prosty przepis

Duszaki, Pieczonki, Duszonki

To jedno z moich ulubionych dań jednogarnkowych, które równie dobrze można przyrządzić w domu jak i w kociołku na ognisku, idealnie nadają się na imprezę w plenerze, zawsze smakują wybornie, są sycące i tanie w przygotowaniu.

 

Składnik: (na około 6 osób)

  • 1,5kg ziemniaki
  • 1 buraczek ćwikłowy
  • 0,4kg marchewka (ok 2-3 sztuki)
  • 0,2kg cebula (2-3 sztuki)
  • 0,4kg kiełbasa śląska
  • 0,2kg boczek – parzony, wędzony
  • Sól
  • Pieprz
  • Liście kapusty do obłożeni
  • Kilka plastrów słoniny

 

Przygotowanie:

Ziemniaki i buraczka kroimy w kostkę o grubości ok 0,5-1 cm, marchewkę i kiełbasę kroimy w talarki, a cebulę w piórka, boczek w kostkę lub cienkie paski.

Dno garnka wykładamy cienkimi plastrami słoniny, która będzie zapobiegała przypalaniu się duszaków,

Układamy warstwami ziemniaki, potem buraczka, boczek, marchewkę, cebulę na końcu kiełbasę i z wierzchu posypujemy solą i pieprzem.

Następnie układamy kolejne warstwy warzyw, kiełbasy i przyprawiamy solą i pieprzem, powtarzamy czynność do momentu, aż zużyjemy wszystkie składniki.

Całość z wierzchu okrywamy liśćmi kapusty.

Pieczonki dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 60 – 70min. Duszaki można upiec również w naczyniu żaroodpornym w piekarniku, lub w żeliwnym kociołku na ognisku, na łonie natury, i w tym przypadku będą przypuszczam najlepsze, z aromatem dymu.

Smacznego

pieczonki, prażonki, duszaki
Summary
recipe image
Recipe Name
Duszaki, Pieczonki - prosty przepis
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

One comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *