DANIA GŁÓWNE

Duszaki, Pieczonki – prosty przepis

Duszaki, Pieczonki, Duszonki

To jedno z moich ulubionych dań jednogarnkowych, które równie dobrze można przyrządzić w domu jak i w kociołku na ognisku, idealnie nadają się na imprezę w plenerze, zawsze smakują wybornie, są sycące i tanie w przygotowaniu.

 

Składnik: (na około 6 osób)

  • 1,5kg ziemniaki
  • 1 buraczek ćwikłowy
  • 0,4kg marchewka (ok 2-3 sztuki)
  • 0,2kg cebula (2-3 sztuki)
  • 0,4kg kiełbasa śląska
  • 0,2kg boczek – parzony, wędzony
  • Sól
  • Pieprz
  • Liście kapusty do obłożeni
  • Kilka plastrów słoniny

 

Przygotowanie:

Ziemniaki i buraczka kroimy w kostkę o grubości ok 0,5-1 cm, marchewkę i kiełbasę kroimy w talarki, a cebulę w piórka, boczek w kostkę lub cienkie paski.

Dno garnka wykładamy cienkimi plastrami słoniny, która będzie zapobiegała przypalaniu się duszaków,

Układamy warstwami ziemniaki, potem buraczka, boczek, marchewkę, cebulę na końcu kiełbasę i z wierzchu posypujemy solą i pieprzem.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Następnie układamy kolejne warstwy warzyw, kiełbasy i przyprawiamy solą i pieprzem, powtarzamy czynność do momentu, aż zużyjemy wszystkie składniki.

Całość z wierzchu okrywamy liśćmi kapusty.

Pieczonki dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 60 – 70min. Duszaki można upiec również w naczyniu żaroodpornym w piekarniku, lub w żeliwnym kociołku na ognisku, na łonie natury, i w tym przypadku będą przypuszczam najlepsze, z aromatem dymu.

Smacznego

pieczonki, prażonki, duszaki
Summary
recipe image
Recipe Name
Duszaki, Pieczonki - prosty przepis
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

One comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *