DANIA GŁÓWNE

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Przepis na ekspresowe i pyszne racuchy drożdżowe z jabłkami, które każdy bez problemu przyrządzi, lubiane chyba przez wszystkich, i które przypomną smak z dzieciństwa.

 

Składniki:

 (na 12 szt. racuchów drożdżowych)

  • 1/3 kostki drożdży
  • 2 Łyżeczki cukru
  • ½ L mleka
  • 1 jajko
  • 280g mąki pszennej
  • 1 jabłko
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki cukru wanilinowego
  • Olej do smarzenia

 

Przygotowanie:

W misce rozkruszamy 1/3 kostki drożdży, zasypujemy cukrem, dodajemy mleko i wcześniej rozmącone  jajko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy, aż do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej kwaśnej śmietany.

Jabłko kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ciasta razem z cukrem wanilinowym i cynamonem i dokładnie mieszamy.

Odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce, aby cisto zaczęło wyrastać

Ciasto na racuchy drożdżowe z jabłkami nakładamy łyżką na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy na złoty kolor.

Możemy również dodać wcześniej do ciasta 3-4 łyżki oleju, i wtedy smażymy racuchy na rozgrzanej patelni już bez oleju, racuchy wyjdą troszkę mniej wyrośnięte, natomiast nie będą nasiąknięte tłuszczem.

Podajemy posypane cukrem pudrem.

Smacznego

Summary
recipe image
Recipe Name
Racuchy Drożdżowe z Jabłkami
Author Name
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *