Przepis na ekspresowe i pyszne racuchy drożdżowe z jabłkami, które każdy bez problemu przyrządzi, lubiane chyba przez wszystkich, i które przypomną smak z dzieciństwa.
Składniki:
(na 12 szt. racuchów drożdżowych)
- 1/3 kostki drożdży
- 2 Łyżeczki cukru
- ½ L mleka
- 1 jajko
- 280g mąki pszennej
- 1 jabłko
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki cukru wanilinowego
- Olej do smarzenia
Przygotowanie:
W misce rozkruszamy 1/3 kostki drożdży, zasypujemy cukrem, dodajemy mleko i wcześniej rozmącone jajko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy, aż do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej kwaśnej śmietany.
Jabłko kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ciasta razem z cukrem wanilinowym i cynamonem i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce, aby cisto zaczęło wyrastać
Ciasto na racuchy drożdżowe z jabłkami nakładamy łyżką na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy na złoty kolor.
Możemy również dodać wcześniej do ciasta 3-4 łyżki oleju, i wtedy smażymy racuchy na rozgrzanej patelni już bez oleju, racuchy wyjdą troszkę mniej wyrośnięte, natomiast nie będą nasiąknięte tłuszczem.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego