Księga Smaku

Harira marokańska zupa – przepis

Harira marokańska zupa – przepis

Harira to tradycyjna zupa Marokańska na bazie wołowiny, soczewicy i ciecierzycy bardzo aromatyczna i sycąca a za sprawą użytych przypraw również rozgrzewająca, po prostu smaczna.

Harira marokańska zupa – przepis

Składniki:

Harira marokańska zupa – przepis

Przygotowanie:

  1. Na kilka godzin wcześniej odmierzoną ilość suchej ciecierzycy zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia po czym napęczniałe ziarna odcedzamy.
  2. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki oliwy, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, następnie smażymy do momentu aż cebula się zeszkli.
  3. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę wołowinę, którą smażymy razem z cebulą przez 10-15 min. w tym czasie do wołowiny dodajemy przyprawy: po pół łyżeczki pieprzu czarnego, cynamonu, kurkumy, kminu rzymskiego i ¼ łyżeczki pieprzu cayenne – chili
  4. Podsmażoną wołowinę przekładamy do dużego garnka zalewamy dwoma litrami bulionu drobiowo – warzywnego, dodajemy namoczoną ciecierzycę i soczewicę, oraz pokrojone w kostkę marchewki i imbir. Całość gotujemy przez około godzinę na średnim ogniu.
  5. Po godzinie gotowania do wywaru dodajemy 500g przecieru pomidorowego, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, sok z połowy cytryny, oraz pokrojony w kostkę  seler naciowy, zupę gotujemy jeszcze przez 10 min.
  6. Na koniec zupę doprawiamy do smaku solą pieprzem i ewentualnie papryką chili w proszku oraz dodajemy garść pokrojonej natki kolendry.
Harira marokańska zupa

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Meksykańskie Chili con carne – przepis

Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl

Sałatka ziemniaczana z awokado i boczkiem

Summary
Recipe Name
Harira marokańska zupa
Published On