SAŁATKI I SURÓWKI

Sałatka ziemniaczana z awokado i boczkiem

Sałatka ziemniaczana z awokado i boczkiem

Przepis efektem którego jest pyszna i pożywna sałatka ziemniaczana z kremowym awokado i aromatycznym boczkiem, skąpana w aksamitnym sosie, a która doskonale sprawdzi się na mniejszych, czy większych imprezach.

Sałatka ziemniaczana z awokado i boczkiem

Składniki (składniki na 6-8 osób):

  • 1kg ziemniaków
  • 4 jajka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 2 awokado
  • 120g boczku parzonego, wędzonego
  • 2 łyżki majonezu
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • Pieprz
  • Sól
  • słodka papryka w proszku

Sałatka ziemniaczana z awokado i boczkiem – przepis

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę o wielkości 1.5×1,5cm i gotujemy w osolonej wodzie, staramy się nie rozgotować ziemniaków,  po odcedzeniu pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Jaja gotujemy na twardo przez 10min. studzimy, obieramy i kroimy w grubą kostkę.
  3. Dwie łodygi selera naciowego kroimy w półcentymetrowe paski, dodając selera  naciowego uzyskujemy przyjemny efekt chrupkości w sałatce.
  4. Białą i czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  5. Dwa owoce awokado przecinamy w pół, usuwamy pestkę, wydrążamy miąższ, który następnie kroimy w kostkę.
  6. Boczek kroimy w plastry, obsmażamy na patelni na złoty kolor, następnie kroimy w paski o szerokości 2cm.
  7. Przygotowujemy dressing: W misce umieszczamy dwie łyżki majonezu, pięć łyżek jogurtu naturalnego, dwie łyżeczki octu winnego i jedną łyżkę musztardy dijon, dodajemy szczyptę soli, pieprzu i papryki słodkiej w proszku, następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  8. Do większej miski przekładamy wszystkie pokrojone składniki, zalewamy sosem i delikatnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Z racji tego iż awokado może czernieć najlepiej nie przetrzymywać sałatki zbyt długo i najlepiej przyrządzać w dzień podania.

Smacznego

Sałatka ziemniaczana z awokado i boczkiem


Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Sałatka warstwowa gyros

Przepis na: Sałatka z brązowego ryżu i pora, z pomarańczami serem i orzechami

Sałatka z brokułem, łososiem i jajkiem

Summary
recipe image
Recipe Name
Sałatka ziemniaczana z awokado i boczkiem
Published On

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *