ZUPY

Harira marokańska zupa – przepis

Harira marokańska zupa – przepis

Harira to tradycyjna zupa Marokańska na bazie wołowiny, soczewicy i ciecierzycy bardzo aromatyczna i sycąca a za sprawą użytych przypraw również rozgrzewająca, po prostu smaczna.

Harira marokańska zupa – przepis

Składniki:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 400g wołowiny
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 2L bulionu drobiowo warzywnego
  • 125g czerwonej soczewicy
  • 125g nasion ciecierzycy
  • 500g przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Wiązka świeżej kolendry
  • Sok z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne – chili
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 cm korzenia świeżego imbiru

Harira marokańska zupa – przepis

Przygotowanie:

  1. Na kilka godzin wcześniej odmierzoną ilość suchej ciecierzycy zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia po czym napęczniałe ziarna odcedzamy.
  2. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki oliwy, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, następnie smażymy do momentu aż cebula się zeszkli.
  3. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę wołowinę, którą smażymy razem z cebulą przez 10-15 min. w tym czasie do wołowiny dodajemy przyprawy: po pół łyżeczki pieprzu czarnego, cynamonu, kurkumy, kminu rzymskiego i ¼ łyżeczki pieprzu cayenne – chili
  4. Podsmażoną wołowinę przekładamy do dużego garnka zalewamy dwoma litrami bulionu drobiowo – warzywnego, dodajemy namoczoną ciecierzycę i soczewicę, oraz pokrojone w kostkę marchewki i imbir. Całość gotujemy przez około godzinę na średnim ogniu.
  5. Po godzinie gotowania do wywaru dodajemy 500g przecieru pomidorowego, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, sok z połowy cytryny, oraz pokrojony w kostkę  seler naciowy, zupę gotujemy jeszcze przez 10 min.
  6. Na koniec zupę doprawiamy do smaku solą pieprzem i ewentualnie papryką chili w proszku oraz dodajemy garść pokrojonej natki kolendry.
Harira marokańska zupa

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Meksykańskie Chili con carne – przepis

Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl

Sałatka ziemniaczana z awokado i boczkiem

Summary
recipe image
Recipe Name
Harira marokańska zupa
Published On

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *