Harira marokańska zupa – przepis
Harira to tradycyjna zupa Marokańska na bazie wołowiny, soczewicy i ciecierzycy bardzo aromatyczna i sycąca a za sprawą użytych przypraw również rozgrzewająca, po prostu smaczna.
Harira marokańska zupa – przepis
Składniki:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 400g wołowiny
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- 2L bulionu drobiowo warzywnego
- 125g czerwonej soczewicy
- 125g nasion ciecierzycy
- 500g przecieru pomidorowego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- Wiązka świeżej kolendry
- Sok z ½ cytryny
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- ½ łyżeczki pieprzu mielonego
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne – chili
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kurkumy
- 2 cm korzenia świeżego imbiru
Harira marokańska zupa – przepis
Przygotowanie:
- Na kilka godzin wcześniej odmierzoną ilość suchej ciecierzycy zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia po czym napęczniałe ziarna odcedzamy.
- Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki oliwy, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, następnie smażymy do momentu aż cebula się zeszkli.
- Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę wołowinę, którą smażymy razem z cebulą przez 10-15 min. w tym czasie do wołowiny dodajemy przyprawy: po pół łyżeczki pieprzu czarnego, cynamonu, kurkumy, kminu rzymskiego i ¼ łyżeczki pieprzu cayenne – chili
- Podsmażoną wołowinę przekładamy do dużego garnka zalewamy dwoma litrami bulionu drobiowo – warzywnego, dodajemy namoczoną ciecierzycę i soczewicę, oraz pokrojone w kostkę marchewki i imbir. Całość gotujemy przez około godzinę na średnim ogniu.
- Po godzinie gotowania do wywaru dodajemy 500g przecieru pomidorowego, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, sok z połowy cytryny, oraz pokrojony w kostkę seler naciowy, zupę gotujemy jeszcze przez 10 min.
- Na koniec zupę doprawiamy do smaku solą pieprzem i ewentualnie papryką chili w proszku oraz dodajemy garść pokrojonej natki kolendry.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Meksykańskie Chili con carne – przepis
Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl
Sałatka ziemniaczana z awokado i boczkiem
Summary
Recipe Name
Harira marokańska zupa
Published On