Drożdżowe jagodzianki z kruszonką
Lipiec to miesiąc w którym królują jagody, niestety sezon na jagody trwa bardzo krótko wiec trzeba się spieszyć aby w pełni wykorzystać jagodowy sezon. Z jagód można zrobić wiele pysznych rzeczy jedną z nich są jagodzianki. Jagodzianki to słodkie bułeczki wykonane z ciasta drożdżowego są miękkie i puszyste wypełnione pysznym jagodowym nadzieniem, posypane wyśmienitą chrupiącą kruszonką zadowolą każdego.
Przepis na rozczyn drożdżowy.
- 25 dag świeżych drożdży
- ¼ szklanki letniego mleka ( mleko nie może być gorące)
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki mąki
W misce kruszymy drożdże i zasypujemy cukrem, zalewamy letnim mlekiem i zasypujemy mąką. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Uzyskaną masę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut do wyrośnięcia.
Drożdżowe Jagodzianki z kruszonką
Przepis na ok 15 bułeczek.
- 500g mąki pszennej
- 200ml mleka
- 6 żółtek
- Łyżeczka cukru waniliowego
- 90g cukru
- 100g rozpuszczonego masła
- Szczypta soli
Wszystkie składniki stopniowo dodajemy do wcześniej przygotowanego rozczynu.
Wyrabiamy do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1h, aby podwoiło swoją objętość.
Jagodowe nadzienie:
- 300g jagód,
- 3-4 łyżki cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Umyte i wysuszone jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i krótko wyrabiamy.
Ciasto zwijamy w rulon i tniemy na równe części. Z każdej części formujemy placek na którego nakładamy 1 łyżkę przygotowanych jagód, brzegi dokładnie zlepiamy i odkładamy złączeniem na dół, aby nie otworzyły się podczas pieczenia.
Gdy mamy przygotowane wszystkie bułeczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy kruszonką.
Przepis na kruszonkę.
- 100g mąki pszennej,
- 50g masła,
- 50g cukru pudru.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i rozcieramy w palcach, aby powstały drobne grudki.
Posypane kruszonką jagodzianki wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut i pieczemy w temperaturze 170 stopni.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Deser z malinami, serkiem i kruszonką
Rurki z kremem budyniowym | ksiega-smaku.pl
Gnocchi w sosie grzybowym – przepis
cudowne!!!