Desery

Drożdżowe jagodzianki z kruszonką

Drożdżowe jagodzianki z kruszonką

Lipiec to miesiąc w którym królują jagody,  niestety sezon na jagody trwa bardzo krótko wiec trzeba się spieszyć aby w pełni wykorzystać jagodowy sezon. Z jagód można zrobić wiele pysznych rzeczy jedną z nich są  jagodzianki. Jagodzianki to słodkie bułeczki wykonane z ciasta drożdżowego są miękkie i puszyste wypełnione pysznym jagodowym nadzieniem, posypane wyśmienitą chrupiącą kruszonką zadowolą każdego.

Przepis na rozczyn drożdżowy.

  • 25 dag świeżych drożdży
  • ¼ szklanki letniego mleka ( mleko nie może być gorące)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki mąki

W misce kruszymy drożdże i zasypujemy cukrem, zalewamy letnim mlekiem i zasypujemy mąką. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Uzyskaną masę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut do wyrośnięcia.

Drożdżowe Jagodzianki z kruszonką

Przepis na ok 15 bułeczek.

  • 500g mąki pszennej
  • 200ml mleka
  • 6 żółtek
  • Łyżeczka cukru waniliowego
  • 90g cukru
  • 100g rozpuszczonego masła
  • Szczypta soli

Wszystkie składniki stopniowo dodajemy do wcześniej przygotowanego rozczynu.

Wyrabiamy do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1h, aby podwoiło swoją objętość.

Jagodowe nadzienie:

  • 300g jagód,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Umyte i wysuszone jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i krótko wyrabiamy.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Ciasto zwijamy w rulon i tniemy na równe części. Z każdej części formujemy placek na którego nakładamy 1 łyżkę przygotowanych jagód, brzegi dokładnie zlepiamy i odkładamy złączeniem na dół, aby nie otworzyły się podczas pieczenia.

Gdy mamy przygotowane wszystkie bułeczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy kruszonką.

Przepis na kruszonkę.

  • 100g mąki pszennej,
  • 50g masła,
  • 50g cukru pudru.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i rozcieramy w palcach, aby powstały drobne grudki.

Posypane kruszonką jagodzianki wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut i pieczemy w temperaturze 170 stopni.

Drożdżowe jagodzianki z kruszonką

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Deser z malinami, serkiem i kruszonką

Rurki z kremem budyniowym | ksiega-smaku.pl

Gnocchi w sosie grzybowym – przepis

Summary
recipe image
Recipe Name
Drożdżowe jagodzianki z kruszonką
Author Name
Published On

One comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *