Desery

Drożdżowe jagodzianki z kruszonką

Drożdżowe jagodzianki z kruszonką

Lipiec to miesiąc w którym królują jagody,  niestety sezon na jagody trwa bardzo krótko wiec trzeba się spieszyć aby w pełni wykorzystać jagodowy sezon. Z jagód można zrobić wiele pysznych rzeczy jedną z nich są  jagodzianki. Jagodzianki to słodkie bułeczki wykonane z ciasta drożdżowego są miękkie i puszyste wypełnione pysznym jagodowym nadzieniem, posypane wyśmienitą chrupiącą kruszonką zadowolą każdego.

Przepis na rozczyn drożdżowy.

  • 25 dag świeżych drożdży
  • ¼ szklanki letniego mleka ( mleko nie może być gorące)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki mąki

W misce kruszymy drożdże i zasypujemy cukrem, zalewamy letnim mlekiem i zasypujemy mąką. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Uzyskaną masę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut do wyrośnięcia.

Drożdżowe Jagodzianki z kruszonką

Przepis na ok 15 bułeczek.

  • 500g mąki pszennej
  • 200ml mleka
  • 6 żółtek
  • Łyżeczka cukru waniliowego
  • 90g cukru
  • 100g rozpuszczonego masła
  • Szczypta soli

Wszystkie składniki stopniowo dodajemy do wcześniej przygotowanego rozczynu.

Wyrabiamy do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1h, aby podwoiło swoją objętość.

Jagodowe nadzienie:

  • 300g jagód,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Umyte i wysuszone jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i krótko wyrabiamy.

Ciasto zwijamy w rulon i tniemy na równe części. Z każdej części formujemy placek na którego nakładamy 1 łyżkę przygotowanych jagód, brzegi dokładnie zlepiamy i odkładamy złączeniem na dół, aby nie otworzyły się podczas pieczenia.

Gdy mamy przygotowane wszystkie bułeczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy kruszonką.

Przepis na kruszonkę.

  • 100g mąki pszennej,
  • 50g masła,
  • 50g cukru pudru.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i rozcieramy w palcach, aby powstały drobne grudki.

Posypane kruszonką jagodzianki wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut i pieczemy w temperaturze 170 stopni.

Drożdżowe jagodzianki z kruszonką

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Deser z malinami, serkiem i kruszonką

Rurki z kremem budyniowym | ksiega-smaku.pl

Gnocchi w sosie grzybowym – przepis

Summary
recipe image
Recipe Name
Drożdżowe jagodzianki z kruszonką
Author Name
Published On

One comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *