Rurki z kremem budyniowym
Przepis na wyśmienite rurki z ciasta francuskiego z aksamitnym kremem budyniowym doskonałe na każdą imprezę.
Rurki z kremem budyniowym
Składniki na około 30 – 35szt:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 kostka masła
- 2 budynie wanilinowe
- ½ L mleka
- Cukier trzcinowy
Dodatkowo będą potrzebne foremki do rurek z kremem w kształcie stożka i rękaw cukierniczy do nadziewania kremem.
Rurki z kremem budyniowym
Przygotowanie:
- Do garnuszka wlewamy 200ml mleka dodajemy dwie saszetki budyniu i dokładnie mieszamy. Gdy użyjemy budyniu beż cukru będziemy musieli masę dodatkowo dosłodzić. W garnku zagotowujemy pozostałe 300ml mleka, zmniejszamy ogień na minimalny, wlewamy rozmącony budyń i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- Kostkę masła co najmniej godzinę wcześniej wyciągamy z lodówki, aby osiągnęła temperaturę pokojową i ucieramy mikserem na gładka masę.
- Do utartego masła dodajemy schłodzony budyń i miksujemy, aż uzyskamy krem budyniowy.
- Ciasto francuskie kroimy na dwucentymetrowe paski, które następnie zawijamy na specjalne foremki poczynając od węższej w kierunku szerszej strony foremki.
- Zawinięte rurki delikatnie smarujemy wodą i obtaczamy w cukrze trzcinowym, następnie rurki układamy na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
- Z upieczonych rurek usuwamy metalowe foremki, następnie do rękawa cukierniczego nabijamy krem budyniowy i szprycujemy każdą rurkę z osobna.
- Z powyższego przepisu wychodzi około 30-35 rurek z kremem z lekkim zapasem pysznego kremu
Smacznego
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Churros – przepis na Hiszpańską przekąskę
Cebulowe krążki – onion rings – pyszna przekąska
Summary
Recipe Name
Rurki z kremem budyniowym
Published On
Najlepsza przekąska do kawy 🙂