PRZEKĄSKI

Rurki z kremem budyniowym | ksiega-smaku.pl

Rurki z kremem budyniowym

Przepis na wyśmienite rurki z ciasta francuskiego z aksamitnym kremem budyniowym doskonałe na każdą imprezę.

Rurki z kremem budyniowym

Składniki na około 30 – 35szt:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 kostka masła
  • 2 budynie wanilinowe
  • ½ L mleka
  • Cukier trzcinowy

Dodatkowo będą potrzebne foremki do rurek z kremem w kształcie stożka i rękaw cukierniczy do nadziewania kremem.

Rurki z kremem budyniowym

Przygotowanie:

  1. Do garnuszka wlewamy 200ml mleka dodajemy dwie saszetki budyniu i dokładnie mieszamy. Gdy użyjemy budyniu beż cukru będziemy musieli masę dodatkowo dosłodzić. W garnku zagotowujemy pozostałe 300ml mleka, zmniejszamy ogień na minimalny, wlewamy rozmącony budyń i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  2. Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  3. Kostkę masła co najmniej godzinę wcześniej wyciągamy z lodówki, aby osiągnęła temperaturę pokojową i ucieramy mikserem na gładka masę.
  4. Do utartego masła dodajemy schłodzony budyń i miksujemy, aż uzyskamy krem budyniowy.
  5. Ciasto francuskie kroimy na dwucentymetrowe paski, które następnie zawijamy na specjalne foremki poczynając od węższej w kierunku szerszej strony foremki.
  6. Zawinięte rurki delikatnie smarujemy wodą i obtaczamy w cukrze trzcinowym, następnie rurki układamy na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
  7. Z upieczonych rurek usuwamy metalowe foremki, następnie do rękawa cukierniczego nabijamy krem budyniowy i szprycujemy każdą rurkę z osobna.  
  8. Z powyższego przepisu wychodzi około 30-35 rurek z kremem z lekkim zapasem pysznego kremu

Smacznego

rurki z kremem budyniowym

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Churros – przepis na Hiszpańską przekąskę

Cebulowe krążki – onion rings – pyszna przekąska

Popcorn karmelowy – przepis

Summary
recipe image
Recipe Name
Rurki z kremem budyniowym
Published On

One comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *