Churros – przepis na Hiszpańską przekąskę
Churros to tradycyjny hiszpański przysmak popularny również w Portugalii, Turcji, Meksyku i Ameryce Środkowej, wytwarzany z ciasta parzonego, które następnie smażone jest w formie pręcików na głębokim oleju. Churros z reguły podawane jest z gorącą czekoladą lub cukrem pudrem, serwowane również na imprezach. Ten pyszny przysmak sprzedawany jest przy głównych ulicach i ciągach komunikacyjnych a w Polsce coraz częściej spotykany w ofercie food-tracków. Poniżej sprawdzony przepis na tą przekąskę.
Hiszpańskie Churros – przepis
Składniki:
- 250ml wody
- 50g masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- Szczypta soli
- 150g mąki
- 3 jaja
- Olej do smażenia
- Do posypania:
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Hiszpańskie Churros – przepis
Przygotowanie:
- Odmierzoną ilość wody wlewamy do garnka i zagotowujemy, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i masło następnie mieszamy do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
- Garnek zdejmujemy z palnika i w tym samym momencie jednym ruchem dodajemy całą mąkę i energicznie mieszamy łyżką drewnianą do powstania jednolitego ciasta parzonego.
- Ciasto odstawiamy do ostygnięcia
- Do ciasta dodajemy kolejno po jednym jajku i mieszamy wyrabiając jednolitą masę. Ten punkt jest najtrudniejszy ponieważ wymaga użycia sporo energii, ale wysiłek się później opłaci.
- W garnku lub frytownicy rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia, następnie nakładamy ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, z którego wyciskamy paluchy ciasta o długości około 10cm do oleju. Smażymy kilka minut z każdej strony na złoty kolor, po czym gotowe churrosy wyciągamy i układamy na ręczniku papierowym w celu odciągnięcia nadmiary tłuszczu.
- Hiszpańskie churros podajemy z sosem czekoladowym, cukrem pudrem, lub jak w moim przypadku cukrem cynamonowym czyli mieszanką cukru z cynamonem. Powyższy przepis uczyni solidny półmisek złocistych churrosów.
Smacznego.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Cebulowe krążki – onion rings – pyszna przekąska
Summary
Recipe Name
Churros – przepis na Hiszpańską przekąskę
Published On