PRZEKĄSKI

Churros – przepis na Hiszpańską przekąskę

Churros – przepis na Hiszpańską przekąskę

 Churros to tradycyjny hiszpański przysmak popularny również w Portugalii, Turcji, Meksyku i Ameryce Środkowej, wytwarzany z ciasta parzonego, które następnie smażone jest w formie pręcików na głębokim oleju. Churros z reguły podawane jest z gorącą czekoladą lub cukrem pudrem, serwowane również na imprezach. Ten pyszny przysmak sprzedawany jest przy głównych ulicach i ciągach komunikacyjnych a w Polsce coraz częściej spotykany w ofercie food-tracków. Poniżej sprawdzony przepis na tą przekąskę.

 Hiszpańskie Churros – przepis

Składniki:

  • 250ml wody
  • 50g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • Szczypta soli
  • 150g mąki
  • 3 jaja
  • Olej do smażenia
  • Do posypania:
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

 Hiszpańskie Churros – przepis

Przygotowanie:

  1. Odmierzoną ilość wody wlewamy do garnka i zagotowujemy, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i masło następnie mieszamy do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
  2. Garnek zdejmujemy z palnika i w tym samym momencie jednym ruchem dodajemy całą mąkę i energicznie mieszamy łyżką drewnianą do powstania jednolitego ciasta parzonego.
  3. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia
  4. Do ciasta dodajemy kolejno po jednym jajku i mieszamy wyrabiając jednolitą masę. Ten punkt jest najtrudniejszy ponieważ wymaga użycia sporo energii, ale wysiłek się później opłaci.
  5. W garnku lub frytownicy rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia, następnie nakładamy ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, z którego wyciskamy paluchy ciasta o długości około 10cm do oleju. Smażymy kilka minut z każdej strony na złoty kolor, po czym gotowe churrosy wyciągamy i układamy na ręczniku papierowym w celu odciągnięcia nadmiary tłuszczu.
  6. Hiszpańskie churros podajemy z sosem czekoladowym, cukrem pudrem, lub jak w moim przypadku cukrem cynamonowym czyli mieszanką cukru z cynamonem. Powyższy przepis uczyni solidny półmisek złocistych churrosów.

Smacznego.

Hiszpańskie churros – przepis

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Jajka faszerowane w szynce

Cebulowe krążki – onion rings – pyszna przekąska

Pikantne Skrzydełka KFC

 

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Churros – przepis na Hiszpańską przekąskę
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *