Eskalopki drobiowe w sosie pieczarkowym
Eskalopki drobiowe to niewielkie kotleciki, lekko rozbite a następnie smażone na oliwie bez panierowania, w tym przepisie podane z pysznym sosem pieczarkowo – śmietanowym.
Eskalopki drobiowe przepis:
Składniki (na 4 porcje):
- 1 podwójna pierś z kurczaka (około 800g)
- Sól
- Pieprz
- Słodka papryka w proszku
- Rozmaryn suszony
- 1 cebula
- 200ml słodkiej śmietanki 30%
- 200ml bulionu drobiowego
- Oliwa z oliwek
- 300g Pieczarek
- 1 łyżka mąki pszennej
Eskalopki drobiowe
Przygotowanie:
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w plasterki.
- Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon, płuczemy i kroimy w jednocentymetrowe plastry, które następnie lekko pobijamy tłuczkiem do mięsa
- Przygotowane mięso oprószamy solą, pieprzem, papryką w proszku i rozmarynem.
- Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek i obsmażamy każdy kawałek mięsa z obu stron na złoty kolor, po czym gotowe kotleciki układamy na talerzu.
- Na patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę oliwy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebule i smażymy do momentu, aż się zeszkli, potem dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i smażymy kolejne 10 minut.
- Następnie dolewamy 200ml bulionu drobiowego i 200ml słodkiej śmietanki, w której wcześniej rozmącamy jedną łyżkę mąki pszennej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu, aż powstanie gładki aksamitny sos śmietanowo pieczarkowy, który na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Do powstałego sosu przekładamy wcześniej obsmażone eskalopki i przez 5minut razem dusimy na małym ogniu uważając, aby sos się nie przypalił.
Tak przygotowane eskalopki doskonale smakują podane z ryżem lub ziemniakami.
Smacznego
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Karczek pieczony w rękawie foliowym
Schab duszony w kapuście kiszonej
Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis
Summary
Recipe Name
Eskalopki drobiowe w sosie pieczarkowym
Published On