Mercimek çorbasi – Turecka zupa z soczewicy
Mercimek çorbasi – to tradycyjna bardzo prosta i smaczna turecka zupa z soczewicy z dodatkiem pomidorów, cebuli i marchwi, podawana w formie kremu w niemal każdym domu w Turcji. Będąc na wakacjach w tym pięknym kraju na pewno znajdziemy ją w menu hotelowych restauracji. Poniżej sprawdzony przepis na ta pyszną potrawę:
Mercimek çorbasi
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 marchew
- 1 Ziemniak
- 2 ząbki czosnku
- 1,5L bulionu drobiowego
- Sól
- Pieprz
- ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 25g masła
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Mercimek çorbasi
Przygotowanie:
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka, marchew w talarki a ziemniaka i pomidora w kostkę.
- W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, dodajemy cebulę i smażymy do momentu, aż się zeszkli.
- Do zeszklonej cebuli dodajemy rozgnieciony i pokrojony w kostkę czosnek, pokrojoną marchew, zimniaka i pomidora. W zamian za pomidora możemy dodać 200ml przecieru pomidorowego.
- Jedną szklankę czerwonej soczewicy płuczemy kilkukrotnie i wsypujemy do garnka, dodajemy jedną łyżkę koncentratu pomidorowego i mieszamy wszystkie składniki.
- Całość zalewamy 1,5L bulionu drobiowego, dodajemy sól, pieprz do smaku i pół łyżeczki suszonej mięty, lub kilka listków świeżej jeżeli taką mamy. Mięta spowoduje że zupa będzie miała wyraźniejszy aromat.
- Zupę gotujemy przez 25-30 minut po czym dokładnie miksujemy blenderem.
- W czasie gdy gotujemy zupę przygotowujemy dressing z masła i papryki, którym polejemy każdą porcję zupy mercimek. W tym celu na rozgrzanej patelni rozpuszczamy 25g masła, dodajemy jedną czubatą łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Smacznego
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Przepis na Tureckie Pide – Turecka pizza
Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto
Summary
Recipe Name
Mercimek çorbasi - Turecka zupa z soczewicy
Published On