Turecki Menemen – przepis na klasyczne tureckie śniadanie
Menemen to doskonała jednogarnkowa potrawa na bazie jajek, papryki, cebuli i pomidorów, znana i serwowana niemal w każdym domu w Turcji z reguły na śniadania. Potrawa ta jest bardzo podobna do tunezyjskiej szakszuki, bardzo prosta w wykonaniu, aromatyczna i bardzo smaczna.
Turecki Menemen
Składniki: (dla 2-3osób)
- 5 jajek
- 2 pomidory
- ½ czerwonej papryki
- ½ żółtej papryki
- 1 średniej wielkości cebula
- Natka pietruszki
- Sól
- Pieprz
- ½ łyżeczki Papryki ostrej w proszku
Turecki Menemen
Przygotowanie:
- Pomidory sparzamy wrzącą wodą, następnie obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
- Paprykę żółtą i czerwoną myjemy kroimy na pół i wycinamy gniazda nasienne, oczyszczone połówki kroimy w kostkę.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, po czym na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i smażymy do momentu, aż się zeszkli. .
- Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dwa rodzaje papryki, całość dusimy pod przykryciem przez 5min, a na koniec doprawiamy solą pieprzem i ostrą papryką w proszku
- Następnie w podduszonych warzywach łyżką formujemy pięć zagłębień (gniazd) i do każdego gniazda wbijamy po jednym jaju i ponownie smażymy pod przykryciem przez 5-6min
- Gdy menemen jest gotowy jaja możemy lekko rozmącić widelcem a całość obficie obsypujemy natką pietruszki.
Smacznego
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Mercimek çorbasi – Turecka zupa z soczewicy
Summary
Recipe Name
Turecki Menemen – przepis
Published On