Karczek pieczony w rękawie foliowym
Jedna z tych potraw w której do wykonania tak naprawdę potrzeba niewiele składników i odrobinę czasu, a przy której po podaniu usłyszysz „Ale to jest pyszne”, i każdy będzie pałaszował ze smakiem. Poniżej sprawdzony przepis karczek pieczony w rękawie foliowym.
Karczek pieczony w rękawie foliowym
Składniki:
- 1,2kg karkówki
- 1-2 cebule
- 4-5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- 4-5 ząbków czosnku
- Sól
- Pieprz
Karczek pieczony w rękawie foliowym
Przygotowanie:
- Karczek dokładnie myjemy
- W misce przygotowujemy marynatę: do miski wkładamy rozgnieciony i pokrojony w plasterki czosnek, który wcześniej ucieramy z solą, dodajemy olej i wszystkie przyprawy, następnie całość dokładnie mieszamy.
- Do miski wkładamy karczek, który smarujemy marynatą, oprószamy solidną szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu, następnie miskę szczelnie zakrywamy folią spożywczą bądź aluminiową i wkładamy najlepiej na kilka godzin do lodówki, do zamarynowania. Im dłużej będziemy karczek marynować tym bardziej będzie aromatyczny.
- Przed pieczeniem przygotowujemy rękaw foliowy do którego na dno wkładamy cebulę pokrojoną w piórka, a na nią układamy wcześniej zamarynowany karczek.
- Rękaw zawiązujemy z obydwu stron i wstawiamy w naczyniu żaroodpornym, lub w brytfannie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
- Karczek pieczemy przez 1godz 20minut, a 15minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw foliowy, aby skórka z wierzchu karczku ładnie się zrumieniła.
- Tak przyrządzony karczek doskonale smakuje podany na ciepło z kluskami śląskimi, lub na zimno zamiast wędliny do chleba.
Smacznego.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Schab duszony w kapuście kiszonej
Summary
Recipe Name
Karczek pieczony w rękawie foliowym
Published On
Average Rating
2 Review(s) Based on