DODATKI

Pieczone ziemniaki z piekarnika

Pieczone ziemniaki z piekarnika

Świetny sposób na urozmaicenie naszych potraw to zastąpienie zwykłych ziemniaków z wody, pysznymi doprawionymi ulubionymi przyprawami, pieczonymi ziemniakami z piekarnika. Chrupiące, aromatyczne i zdecydowanie zdrowsze od frytek smażonych na głębokim oleju.

Pieczone ziemniaki z piekarnika.

Składniki porcja dla 4 osób:

  • 700g ziemniaków (około 6 średnich ziemniaków)
  • Olej
  • Sól
  • Papryka
  • Przyprawa włoska

Pieczone ziemniaki z piekarnika.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy albo w ósemki, albo w pół-talarki.
  2. Pokrojone ziemniaki przekładamy do lekko osolonej wody i gotujemy przez maksymalnie 8-10 minut
  3. obgotowane ziemniaki wyciągamy łyżką cedzakową i umieszczamy w misce, następnie skrapiamy olejem i delikatnie mieszamy.
  4. Ziemniaki układamy na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia, następnie oprószamy ulubionymi przyprawami takimi jak: sól, papryka, przyprawa włoska, lub gotową mieszanką przypraw do pieczonych ziemniaków.
  5. Oprószone przyprawami ziemniaczki wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy przez 20-25 min.

Tak przygotowane ziemniaki to doskonała alternatywa dla frytek czy ziemniaków z wody, albo jako przekąska.

Smacznego

Pieczone ziemniaki w piekarniku

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Dufinki ziemniaczane – super dodatek dań mięsnych

Cebulowe krążki – onion rings – pyszna przekąska

Knedle z truskawkami – sprawdzony przepis

Summary
recipe image
Recipe Name
Pieczone ziemniaki z piekarnika
Published On

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *