Pieczone ziemniaki z piekarnika
Świetny sposób na urozmaicenie naszych potraw to zastąpienie zwykłych ziemniaków z wody, pysznymi doprawionymi ulubionymi przyprawami, pieczonymi ziemniakami z piekarnika. Chrupiące, aromatyczne i zdecydowanie zdrowsze od frytek smażonych na głębokim oleju.
Pieczone ziemniaki z piekarnika.
Składniki porcja dla 4 osób:
- 700g ziemniaków (około 6 średnich ziemniaków)
- Olej
- Sól
- Papryka
- Przyprawa włoska
Pieczone ziemniaki z piekarnika.
Przygotowanie:
- Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy albo w ósemki, albo w pół-talarki.
- Pokrojone ziemniaki przekładamy do lekko osolonej wody i gotujemy przez maksymalnie 8-10 minut
- obgotowane ziemniaki wyciągamy łyżką cedzakową i umieszczamy w misce, następnie skrapiamy olejem i delikatnie mieszamy.
- Ziemniaki układamy na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia, następnie oprószamy ulubionymi przyprawami takimi jak: sól, papryka, przyprawa włoska, lub gotową mieszanką przypraw do pieczonych ziemniaków.
- Oprószone przyprawami ziemniaczki wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy przez 20-25 min.
Tak przygotowane ziemniaki to doskonała alternatywa dla frytek czy ziemniaków z wody, albo jako przekąska.
Smacznego
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Dufinki ziemniaczane – super dodatek dań mięsnych
Cebulowe krążki – onion rings – pyszna przekąska
Knedle z truskawkami – sprawdzony przepis
Summary
Recipe Name
Pieczone ziemniaki z piekarnika
Published On