DANIA GŁÓWNE

Schab duszony w kapuście kiszonej

Schab duszony w kapuście kiszonej

Oprócz tradycyjnego polskiego kotleta schabowego z tej zacnej części mięsa można przygotować potrawy na wiele sposobów, a jednym z pomysłów jest przepis na: schab duszony w kapuście kiszonej, dzięki któremu przyrządzimy pyszny soczysty schab, który zaspokoi podniebienie niejednego smakosza.

 

Schab duszony w kapuście kiszonej.

Składniki porcja dla 3-4 osób:

  • 500g schabu wieprzowego
  • 500g kapusty kiszonej
  • Mąka pszenna
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 cebula
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku

Schab duszony w kapuście kiszonej.

Przygotowanie:

  1. Schab kroimy w plastry takie jak na kotlety, lekko pobijamy tłuczkiem, następnie oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy chwilę (po dwie –trzy minuty z każdej strony) na dobrze rozgrzanym oleju na patelni.
  2. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oleju do momentu, aż się zeszkli.
  3. Kapustę kiszoną lekko odciskamy z nadmiaru soków, następnie kroimy i przekładamy do miski.
  4. Do kapusty dodajemy zeszkloną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek i dokładnie mieszamy.
  5. Połowę kapusty kiszonej z dodatkami przekładamy do rondla, na niej układamy obsmażone plastry schabu, następnie przykrywamy mięso drugą połową kapusty kiszonej, zalewamy dwiema szklankami wody i dusimy pod przykryciem przez około 40 minut. W razie potrzeby schab duszony w kapuście kiszonej podlewamy dodatkową ilością wody.
  6. Pod koniec duszenia do kapusty można dodać zasmażkę i chwilę jeszcze poddusić całość.
  7. Tak przyrządzony schab doskonale smakuje podany z młodymi ziemniaczkami.

Smacznego

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Pulpety w sosie pomidorowym

Golonka pieczona w piwie

Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą

Summary
recipe image
Recipe Name
Schab duszony w kapuście kiszonej
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *