Schab duszony w kapuście kiszonej
Oprócz tradycyjnego polskiego kotleta schabowego z tej zacnej części mięsa można przygotować potrawy na wiele sposobów, a jednym z pomysłów jest przepis na: schab duszony w kapuście kiszonej, dzięki któremu przyrządzimy pyszny soczysty schab, który zaspokoi podniebienie niejednego smakosza.
Schab duszony w kapuście kiszonej.
Składniki porcja dla 3-4 osób:
- 500g schabu wieprzowego
- 500g kapusty kiszonej
- Mąka pszenna
- Sól
- Pieprz
- 1 cebula
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
Schab duszony w kapuście kiszonej.
Przygotowanie:
- Schab kroimy w plastry takie jak na kotlety, lekko pobijamy tłuczkiem, następnie oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy chwilę (po dwie –trzy minuty z każdej strony) na dobrze rozgrzanym oleju na patelni.
- Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oleju do momentu, aż się zeszkli.
- Kapustę kiszoną lekko odciskamy z nadmiaru soków, następnie kroimy i przekładamy do miski.
- Do kapusty dodajemy zeszkloną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek i dokładnie mieszamy.
- Połowę kapusty kiszonej z dodatkami przekładamy do rondla, na niej układamy obsmażone plastry schabu, następnie przykrywamy mięso drugą połową kapusty kiszonej, zalewamy dwiema szklankami wody i dusimy pod przykryciem przez około 40 minut. W razie potrzeby schab duszony w kapuście kiszonej podlewamy dodatkową ilością wody.
- Pod koniec duszenia do kapusty można dodać zasmażkę i chwilę jeszcze poddusić całość.
- Tak przyrządzony schab doskonale smakuje podany z młodymi ziemniaczkami.
Smacznego
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą
Summary
Recipe Name
Schab duszony w kapuście kiszonej
Published On