Księga Smaku

Królik duszony w czerwonym winie

Królik duszony w czerwonym winie

Przepis na przygotowanie duszonego królika w czerwonym winie, dzięki któremu powstaje smaczny obiad ze zdrowego i chudego mięska z królika. Królik jest naprawdę smaczny ale moim zdaniem na talerzu nie prezentuje się wybitnie.

Królik duszony w czerwonym winie

Składniki na 4 porcje:

Królik duszony w czerwonym winie

Przygotowanie:

  1. Królika płuczemy, oczyszczamy, i porcjujemy (wycinamy tylne udźce, przednie łapy, odcinamy królicze boczki i wykrawamy comber), pozostałe elementy kości przeznaczamy np. na wywar.
  2. Przygotowane mięso oprószamy solą i pieprzem, comber z racji tego że jest dosyć suchym mięsem owijamy króliczymi boczkami (po upieczeniu będzie bardziej soczysty), następnie tak przygotowane części z królika obtaczamy w mące pszennej.
  3. W dużym rondlu roztapiamy masło, dodajemy oliwę i obsmażamy mięso na złoty kolor, po czym wyciągamy mięso a w jego miejsce wsypujemy cebulę pokrojoną w pół talarki, którą smażymy do momentu aż cebula się zeszkli.
  4. Na zeszklonej cebuli ponownie układamy obsmażonego królika, obsypujemy tymiankiem i rozmarynem, zalewamy wytrawnym czerwonym winem i całość dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę i 15min. w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
Królik duszony w czerwonym winie

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Smażony ryż z jajkiem po chińsku

Królik w śmietanie – przepis

Pulpety w sosie koperkowym

SCHAB PO BAŁKAŃSKU

Summary
Recipe Name
Królik duszony w czerwonym winie
Published On