królik w śmietanie
DANIA GŁÓWNE

Królik w śmietanie – przepis

Królik w śmietanie – przepis

Wyjątkowy przepis na królika w śmietanie, którego mięso jest niestety niedoceniane w Polsce i rzadko kiedy spożywane, ale z drugiej strony wyjątkowo smaczne i delikatne, do tego bardzo dietetyczne, dlatego warto urozmaicić swoją dietę o ten rodzaj mięsa i wypróbować kilka przepisów między innymi na królika w śmietanie.  

Królik w śmietanie – przepis

Składniki:

  • Tuszka z królika – około 1100g
  • 200ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2 cebule
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 łyżka mąki
  • Sól
  • Pieprz

Królik w śmietanie – przepis

Przygotowanie:

  1. Tuszkę z królika oczyszczamy, dzielimy na mniejsze kawałki i oprószamy solą i pieprzem, po czym na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i obsmażamy mięso na złoty kolor. Obsmażone części z królika przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, czosnek rozgniatamy, kroimy w kostkę, na tą samą patelnię, na której smażyliśmy mięso przekładamy pokrojoną cebulę z czosnkiem i smażymy do momentu aż się zeszklą, następnie dodajemy do królika.
  3. Mięso zalewamy jedną szklanką bulionu drobiowego, dodajemy po pół łyżeczki suszonych ziół tymianku i rozmarynu, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę w temperaturze 1800C pod przykryciem.
  4. Po godzinie pieczenia z naczynia żaroodpornego ściągamy przykrywkę a mięso zalewamy słodką śmietanką ze zmieszaną jedną łyżką mąki, po czym królika wstawiamy już bez przykrycia do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 10min, aż sos zgęstnieje a królik się zrumieni.
  5. Gotowego królika podajemy z frytkami i np. sałatką coleslaw Smacznego.
królik w śmietanie
królik w śmietanie

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Dorsz pieczony z koperkiem

Śledzie w sosie koperkowym

Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem

Karczek pieczony w rękawie foliowym

Summary
recipe image
Recipe Name
królik w śmietanie
Published On

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *