Królik w śmietanie – przepis
Wyjątkowy przepis na królika w śmietanie, którego mięso jest niestety niedoceniane w Polsce i rzadko kiedy spożywane, ale z drugiej strony wyjątkowo smaczne i delikatne, do tego bardzo dietetyczne, dlatego warto urozmaicić swoją dietę o ten rodzaj mięsa i wypróbować kilka przepisów między innymi na królika w śmietanie.
Królik w śmietanie – przepis
Składniki:
- Tuszka z królika – około 1100g
- 200ml słodkiej śmietanki 30%
- 2 cebule
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki rozmarynu
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 łyżka mąki
- Sól
- Pieprz
Królik w śmietanie – przepis
Przygotowanie:
- Tuszkę z królika oczyszczamy, dzielimy na mniejsze kawałki i oprószamy solą i pieprzem, po czym na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i obsmażamy mięso na złoty kolor. Obsmażone części z królika przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Cebulę obieramy, kroimy w piórka, czosnek rozgniatamy, kroimy w kostkę, na tą samą patelnię, na której smażyliśmy mięso przekładamy pokrojoną cebulę z czosnkiem i smażymy do momentu aż się zeszklą, następnie dodajemy do królika.
- Mięso zalewamy jedną szklanką bulionu drobiowego, dodajemy po pół łyżeczki suszonych ziół tymianku i rozmarynu, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę w temperaturze 1800C pod przykryciem.
- Po godzinie pieczenia z naczynia żaroodpornego ściągamy przykrywkę a mięso zalewamy słodką śmietanką ze zmieszaną jedną łyżką mąki, po czym królika wstawiamy już bez przykrycia do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 10min, aż sos zgęstnieje a królik się zrumieni.
- Gotowego królika podajemy z frytkami i np. sałatką coleslaw Smacznego.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem
Karczek pieczony w rękawie foliowym
Summary
Recipe Name
królik w śmietanie
Published On