Śledzie w sosie koperkowym
PRZEKĄSKI

Śledzie w sosie koperkowym

Śledzie w sosie koperkowym

Grudzień to miesiąc poszukiwań przepisów na świąteczne potrawy, wśród których nie może zabraknąć między innymi różnego rodzaju śledzi. Wiadomo, że w okresie świątecznym mamy wiele obowiązków i dużo potraw do wykonania, dlatego zaczynamy szukać przepisów jak najmniej pracochłonnych a zarazem smacznych, i sprawdzonych, które zadowolą gości przy stole.

Jeżeli chcesz zrobić szybkie a przy tym pyszne, delikatne śledzie, koniecznie wypróbuj przepis poniżej.

Śledzie w sosie koperkowym

Składniki:

  • 6 solonych filetów śledziowych matias – około 600g
  • 200g śmietany 18%,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 pęczek koperku,
  • 2 cebule czerwone,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • Sól, pieprz do smaku.

Śledzie w sosie koperkowym

Przygotowanie:

  1. Filety śledziowe moczymy w wodzie przez co najmniej 3h, w tym czasie przynajmniej dwa razy wymieniamy wodę. Ja wodę zmieniałam dwa razy i moczyłam ok 4h.
  2. Gdy matiasy będą już gotowe kroimy je w dwu-centymetrowe paseczki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę i odstawiamy na ok. 20 minut.
  3. W międzyczasie przygotowujemy sos koperkowo śmietanowy. Śmietanę łączymy z musztardą, majonezem i posiekanym koperkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalewamy śledzie, mieszamy. Odstawiamy na noc do lodówki.
Śledzie w sosie koperkowym

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Śledzie w oleju z cebulą

Dorsz pieczony z koperkiem

Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem

Karczek pieczony w rękawie foliowym

Summary
recipe image
Recipe Name
Śledzie w sosie koperkowym
Published On

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *