Śledzie w sosie koperkowym
Grudzień to miesiąc poszukiwań przepisów na świąteczne potrawy, wśród których nie może zabraknąć między innymi różnego rodzaju śledzi. Wiadomo, że w okresie świątecznym mamy wiele obowiązków i dużo potraw do wykonania, dlatego zaczynamy szukać przepisów jak najmniej pracochłonnych a zarazem smacznych, i sprawdzonych, które zadowolą gości przy stole.
Jeżeli chcesz zrobić szybkie a przy tym pyszne, delikatne śledzie, koniecznie wypróbuj przepis poniżej.
Śledzie w sosie koperkowym
Składniki:
- 6 solonych filetów śledziowych matias – około 600g
- 200g śmietany 18%,
- 2 łyżeczki musztardy,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 pęczek koperku,
- 2 cebule czerwone,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- Sól, pieprz do smaku.
Śledzie w sosie koperkowym
Przygotowanie:
- Filety śledziowe moczymy w wodzie przez co najmniej 3h, w tym czasie przynajmniej dwa razy wymieniamy wodę. Ja wodę zmieniałam dwa razy i moczyłam ok 4h.
- Gdy matiasy będą już gotowe kroimy je w dwu-centymetrowe paseczki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę i odstawiamy na ok. 20 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy sos koperkowo śmietanowy. Śmietanę łączymy z musztardą, majonezem i posiekanym koperkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalewamy śledzie, mieszamy. Odstawiamy na noc do lodówki.

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem
Karczek pieczony w rękawie foliowym
Summary

Recipe Name
Śledzie w sosie koperkowym
Published On
Average Rating




