Śledzie w oleju z cebulą
Przepis na tradycyjne, świąteczne śledzie w oleju z cebulą, tak proste a jakie smaczne, to potrawa której oczywiście nie może zabraknąć na Wigilijnym stole, i spokojnie może być serwowana również na innych imprezach czy przyjęciach.
Śledzie w oleju z cebulą
Składniki:
- 6 solonych filetów śledziowych
- 2 cytryny
- 4 cebule
- Olej rzepakowy – 1/2 szklanki
- 2 łyżeczki cukru
Śledzie w oleju z cebulą – przepis
Przygotowanie:
- Filety śledziowe zalewamy wodą i odstawiamy na dwie godziny do namoczenia, w tym czasie co najmniej dwa razy zmieniamy wodę, następnie odcedzamy wodę a filety kroimy na około czterocentymetrowe kawałki.
- Cytryny przekrawamy w pół i wyciskamy sok.
- Cebule obieramy, kroimy w talarki, przekładamy do miski i zalewamy sokiem z cytryny, potem cebulę zgniatamy dłońmi, tak aby rozdzielić poszczególne talarki i wymieszać je z sokiem z cytryn.
- W szklanej salaterce układamy warstwami śledzie, następnie warstwę cebuli, którą posypujemy płaską łyżeczką cukru i zalewamy połową oleju, następnie układamy kolejne warstwy śledzi i cebuli i ponownie zasypujemy płaską łyżeczką cukru i zalewamy resztą oleju
- Gotowe śledzie odkładamy na dwie godziny do lodówki.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Kutia wigilijna – tradycyjny przepis
Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl
Summary
Recipe Name
Śledzie w oleju z cebulą
Published On
Ciekawie napisane. Muszę wyrazić uznanie za Twoje działania. Mam nadzieję, że będzie więcej takich wpisów 🙂 Po prostu super. Będę częściej zaglądał.