Śledzie w oleju z cebulą
PRZEKĄSKI

Śledzie w oleju z cebulą

Śledzie w oleju z cebulą

Przepis na tradycyjne, świąteczne śledzie w oleju z cebulą, tak proste a jakie smaczne, to potrawa której oczywiście nie może zabraknąć na Wigilijnym stole, i spokojnie może być serwowana również na innych imprezach czy przyjęciach.  

Śledzie w oleju z cebulą

Składniki:

  • 6 solonych filetów śledziowych
  • 2 cytryny
  • 4 cebule
  • Olej rzepakowy – 1/2 szklanki
  • 2 łyżeczki cukru

Śledzie w oleju z cebulą – przepis

Przygotowanie:

  1. Filety śledziowe zalewamy wodą i odstawiamy na dwie godziny do namoczenia, w tym czasie co najmniej dwa razy zmieniamy wodę, następnie odcedzamy wodę a filety kroimy na około czterocentymetrowe kawałki.
  2. Cytryny przekrawamy w pół i wyciskamy sok.
  3. Cebule obieramy, kroimy w talarki, przekładamy do miski i zalewamy sokiem z cytryny, potem cebulę zgniatamy dłońmi, tak aby rozdzielić poszczególne talarki i wymieszać je z sokiem z cytryn.
  4. W szklanej salaterce układamy warstwami śledzie, następnie warstwę cebuli, którą posypujemy płaską łyżeczką cukru i zalewamy połową oleju, następnie układamy kolejne warstwy śledzi i cebuli i ponownie zasypujemy płaską łyżeczką cukru i zalewamy resztą oleju
  5. Gotowe śledzie odkładamy na dwie godziny do lodówki.
Śledzie w oleju z cebulą
śledzie w oleju z cebulą

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Śledzie w sosie pomidorowym

Dorsz pieczony z koperkiem

Kutia wigilijna – tradycyjny przepis

Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl

Summary
recipe image
Recipe Name
Śledzie w oleju z cebulą
Published On

One comment

  1. Ciekawie napisane. Muszę wyrazić uznanie za Twoje działania. Mam nadzieję, że będzie więcej takich wpisów 🙂 Po prostu super. Będę częściej zaglądał.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *