Śledzie w sosie pomidorowym
Przepis na śledzie w sosie pomidorowym, czyli obowiązkowy punkt, którego nie może zabraknąć na imprezowym menu. Proste i szybkie w wykonaniu do tego bardzo smaczne a wszystko to przy niewielkim nakładzie pracy.
Śledzie w sosie pomidorowym
Składniki:
- 5 płatów śledziowych solonych a’la matias
- 3 cebule
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego „Pudliszki”
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1/3 szklanki przegotowanej wody
- ½ łyżeczki cukru
- Sól
- Pieprz
Śledzie w sosie pomidorowym
Przygotowanie:
- Śledzie moczymy przez 2-3 godziny w tym czasie co najmniej raz wymieniamy wodę, następnie odcedzamy i kroimy na dwu-centymetrowe kawałki, takie w sam raz na jeden raz.
- W czasie moczenia śledzi przygotowujemy sos, obieramy cebulę i kroimy w piórka, następnie w rondelku lub patelni rozgrzewamy trzy łyżki oleju, wsypujemy cebulę i smażymy do momentu aż się zeszkli.
- Do zeszklonej cebuli dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, łyżeczkę octu winnego,1/2 łyżeczki cukru, zalewamy 1/3 szklanki przegotowanej wody, całość mieszamy i smażymy na małym ogniu jeszcze przez 5min.
- Sos doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Śledzie przekładamy do salaterki, dodajemy sos z cebulą i dokładnie mieszamy. Gotowe śledzie odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Smacznego.
Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą
Summary
Recipe Name
Śledzie w sosie pomidorowym
Published On