PRZEKĄSKI SAŁATKI I SURÓWKI

Śledzie w sosie pomidorowym

Śledzie w sosie pomidorowym

Przepis na śledzie w sosie pomidorowym, czyli obowiązkowy punkt, którego nie może zabraknąć na imprezowym menu. Proste i szybkie w wykonaniu do tego bardzo smaczne a wszystko to przy niewielkim nakładzie pracy.

Śledzie w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 5 płatów śledziowych solonych a’la matias
  • 3 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego „Pudliszki”
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1/3 szklanki przegotowanej wody
  • ½ łyżeczki cukru
  • Sól
  • Pieprz

Śledzie w sosie pomidorowym

Przygotowanie:

  1. Śledzie moczymy przez 2-3 godziny w tym czasie co najmniej raz wymieniamy wodę, następnie odcedzamy i kroimy na dwu-centymetrowe kawałki, takie w sam raz na jeden raz.
  2. W czasie moczenia śledzi przygotowujemy sos, obieramy cebulę i kroimy w piórka, następnie w rondelku lub patelni rozgrzewamy trzy łyżki oleju, wsypujemy cebulę i smażymy do momentu aż się zeszkli.
  3. Do zeszklonej cebuli dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, łyżeczkę octu winnego,1/2 łyżeczki cukru,  zalewamy 1/3 szklanki przegotowanej wody, całość mieszamy i smażymy na małym ogniu jeszcze przez 5min.
  4. Sos doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania i pozostawiamy do ostygnięcia.
  5. Śledzie przekładamy do salaterki, dodajemy sos z cebulą i dokładnie mieszamy. Gotowe śledzie odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Smacznego.

Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą

Śledzie w sosie musztardowym


Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań

Summary
recipe image
Recipe Name
Śledzie w sosie pomidorowym
Published On

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *