Śledzie w sosie musztardowym
Mając ochotę na śledzie w sosie musztardowym bardzo często kupujemy gotowy produkt w markecie, bądź w sklepie spożywczym, a po otwarciu opakowania czujemy się zawiedzeni, ponieważ w środku mamy tylko półtora śledzia, z dużą ilością sosu, a chciałoby się, żeby tego śledzia było zdecydowanie więcej. Jedynym rozwiązaniem jest przyrządzenie takich śledzi we własnej kuchni, co tak naprawdę jest bardzo proste i szybkie, zajmuje najwyżej 10 min, a dodatkowo przynosi wiele satysfakcji. Poniżej przepis na pyszne śledzie w sosie musztardowym.
Śledzie w sosie musztardowym
Składniki (porcja dla 2-4osób)
- 400g – śledzie solone a’la matiasy
- 1 cebula
- 4 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
- 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki majonezu
- ½ łyżeczki miodu
- ½ łyżeczki curry
- Szczypta pieprzu świeżo zmielonego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Śledzie w sosie musztardowym
Przygotowanie:
- Śledzie solone a’la matiasy płuczemy pod bieżącą wodą, i moczymy przez co najmniej 2h, w tym czasie co najmniej dwa razy wymieniamy wodę na świeżą, po czym kroimy na 2-3 centymetrowe kawałki, takie w sam raz na jeden raz.
- W czasie kiedy moczymy śledzie przygotowujemy sos. W misce mieszamy dwa rodzaje musztard, z majonezem, śmietaną i odrobiną miodu do smaku, doprawiamy przyprawą curry i pieprzem.
- Cebulę obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do sosu.
- Wymoczone śledzie dodajemy do sosu, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki do zamarynowania.
Proporcje składników sosu można modyfikować według własnych preferencji smakowych
Smacznego.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Przepis na śledzie po kaszubsku
Pasta z makreli i jajek – prosty przepis