PRZEKĄSKI

Śledzie w sosie musztardowym

Śledzie w sosie musztardowym

Mając ochotę na śledzie w sosie musztardowym bardzo często kupujemy gotowy produkt w markecie, bądź w sklepie spożywczym, a po otwarciu opakowania czujemy się zawiedzeni, ponieważ w środku mamy tylko półtora śledzia, z dużą ilością sosu, a chciałoby się, żeby tego śledzia było zdecydowanie więcej. Jedynym rozwiązaniem jest przyrządzenie takich śledzi we własnej kuchni, co tak naprawdę jest bardzo proste i szybkie, zajmuje najwyżej 10 min, a dodatkowo przynosi wiele satysfakcji. Poniżej przepis na pyszne śledzie w sosie musztardowym.

 

Śledzie w sosie musztardowym

Składniki (porcja dla 2-4osób)

  • 400g – śledzie solone a’la matiasy
  • 1 cebula
  • 4 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki majonezu
  • ½ łyżeczki miodu
  • ½ łyżeczki curry
  • Szczypta pieprzu świeżo zmielonego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

 

Śledzie w sosie musztardowym

Przygotowanie:

  1. Śledzie solone a’la matiasy płuczemy pod bieżącą wodą, i moczymy przez co najmniej 2h, w tym czasie co najmniej dwa razy wymieniamy wodę na świeżą, po czym kroimy na 2-3 centymetrowe kawałki, takie w sam raz na jeden raz.
  2. W czasie kiedy moczymy śledzie przygotowujemy sos. W misce mieszamy dwa rodzaje musztard, z majonezem, śmietaną i odrobiną miodu do smaku, doprawiamy przyprawą curry i pieprzem.
  3. Cebulę obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do sosu.
  4. Wymoczone śledzie dodajemy do sosu, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki do zamarynowania.

Proporcje składników sosu można modyfikować według własnych preferencji smakowych

Smacznego.    

Śledzie w sosie musztardowym

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Przepis na śledzie po kaszubsku

Pasta z makreli i jajek – prosty przepis

Zupa z kurczaka a’la flaczki

Summary
recipe image
Recipe Name
Śledzie w sosie musztardowym
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *