Śledzie w sosie musztardowym
Mając ochotę na śledzie w sosie musztardowym bardzo często kupujemy gotowy produkt w markecie, bądź w sklepie spożywczym, a po otwarciu opakowania czujemy się zawiedzeni, ponieważ w środku mamy tylko półtora śledzia, z dużą ilością sosu, a chciałoby się, żeby tego śledzia było zdecydowanie więcej. Jedynym rozwiązaniem jest przyrządzenie takich śledzi we własnej kuchni, co tak naprawdę jest bardzo proste i szybkie, zajmuje najwyżej 10 min, a dodatkowo przynosi wiele satysfakcji. Poniżej przepis na pyszne śledzie w sosie musztardowym.
Śledzie w sosie musztardowym
Składniki (porcja dla 2-4osób)
- 400g – śledzie solone a’la matiasy
- 1 cebula
- 4 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
- 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki majonezu
- ½ łyżeczki miodu
- ½ łyżeczki curry
- Szczypta pieprzu świeżo zmielonego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Śledzie w sosie musztardowym
Przygotowanie:
- Śledzie solone a’la matiasy płuczemy pod bieżącą wodą, i moczymy przez co najmniej 2h, w tym czasie co najmniej dwa razy wymieniamy wodę na świeżą, po czym kroimy na 2-3 centymetrowe kawałki, takie w sam raz na jeden raz.
- W czasie kiedy moczymy śledzie przygotowujemy sos. W misce mieszamy dwa rodzaje musztard, z majonezem, śmietaną i odrobiną miodu do smaku, doprawiamy przyprawą curry i pieprzem.
- Cebulę obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do sosu.
- Wymoczone śledzie dodajemy do sosu, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki do zamarynowania.
Your ads will be inserted here by
Easy Plugin for AdSense.
Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
Proporcje składników sosu można modyfikować według własnych preferencji smakowych
Smacznego.

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Przepis na śledzie po kaszubsku
Pasta z makreli i jajek – prosty przepis





