DODATKI

Pasta z makreli i jajek – prosty przepis

Pasta z makreli i jajek to bardzo proste w wykonaniu, sycące i smaczne smarowidło do kanapek, a przy okazji bardzo zdrowe, sama makrela to bogate źródło kwasów Omega-3, witaminy D oraz składników mineralnych takich jak selen, fosfor, czy potas.  

 

Pasta z makreli i jajek

Składniki:

  • 1 Makrela ok. 350g
  • 1 Cebula
  • 3 Jajka
  • 1 Ogórek kiszony
  • 2 Łyżki majonezy
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Z makreli usuwamy wszystkie ości, oddzielamy mięso od skóry i kroimy na drobne kawałki.
  2. Cebulę i ogórka kroimy w bardzo drobną kostkę.
  3. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę, albo ścieramy na tatce.
  4. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy dwie łyżki majonezu, doprawiamy pieprzem i lekko solą – pamiętajmy, żeby nie przesolić gdyż makrela i ogórek są już dosyć słone, następnie dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

Pasta z makreli i jajek podana na białym lub pełnoziarnistym pieczywie to doskonałe źródło energii na śniadanie.

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Sałatka z brokułem kurczakiem i fetą

Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym

Naleśniki z jabłkami i karmelem

Summary
recipe image
Recipe Name
Pasta z makreli i jajek
Published On

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *