Pasta z makreli i jajek to bardzo proste w wykonaniu, sycące i smaczne smarowidło do kanapek, a przy okazji bardzo zdrowe, sama makrela to bogate źródło kwasów Omega-3, witaminy D oraz składników mineralnych takich jak selen, fosfor, czy potas.
Pasta z makreli i jajek
Składniki:
- 1 Makrela ok. 350g
- 1 Cebula
- 3 Jajka
- 1 Ogórek kiszony
- 2 Łyżki majonezy
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Z makreli usuwamy wszystkie ości, oddzielamy mięso od skóry i kroimy na drobne kawałki.
- Cebulę i ogórka kroimy w bardzo drobną kostkę.
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę, albo ścieramy na tatce.
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy dwie łyżki majonezu, doprawiamy pieprzem i lekko solą – pamiętajmy, żeby nie przesolić gdyż makrela i ogórek są już dosyć słone, następnie dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Pasta z makreli i jajek podana na białym lub pełnoziarnistym pieczywie to doskonałe źródło energii na śniadanie.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Sałatka z brokułem kurczakiem i fetą
Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym
Naleśniki z jabłkami i karmelem
Summary
Recipe Name
Pasta z makreli i jajek
Published On