DANIA GŁÓWNE PRZEKĄSKI

Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym

Bardzo prosty i szybki przepis na naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym. Doskonałe na śniadanie, na ciepło jak również na zimno, zaskakują wyraźnym cytrusowym aromatem.

Składniki na 10 szt

Ciasto:

  • 500ml mleka (dwie szklanki)
  • 250g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • Sól
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Nadzienie i sos:

  • 1 pomarańcza
  • 3 jabłka
  • 4 łyżki cukru

Dodatkowo kwaśna śmietana.

Przygotowanie:

Nadzienie:

  1. Jabłka myjemy kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i ścieramy na grubej tarce.
  2. Skórkę z pomarańczy ścieramy na grubej tarce a z pozostałej części pomarańczy wyciskamy sok do oddzielnego pojemnika.
  3. Do rondla przekładamy starte jabłka, startą skórkę z pomarańczy, połowę wyciśniętego soku z pomarańczy, całość zasypujemy dwiema łyżkami cukru i przesmażamy aż odparuję większość wody a jabłka będą miękkie. Jabłka można doprawić cynamonem do smaku.

Sos:

  1. Na rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki wody zasypujemy dwiema łyżkami cukru, wlewamy pozostałą połowę wyciśniętego soku z pomarańczy i gotujemy aż sos zgęstnieje.

Naleśniki:

  1. W czasie kiedy przygotowujemy nadzienie możemy zacząć smażyć naleśniki, dlatego z mleka, mąki, jajek, soli i oleju przygotowujemy ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietany. Z powyższych proporcji wyjdzie około 10 naleśników.

Na połowę każdego z naleśników nakładamy nadzienie i składamy w trójkąty. Na każdy tak złożony naleśnik nakładamy keks kwaśnej śmietany i polewamy sosem karmelowo – pomarańczowym. Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym są doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego

Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Naleśniki z jabłkami i karmelem – przepis

Knedle ze śliwkami – sprawdzony przepis

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Summary
recipe image
Recipe Name
Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym
Published On

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *