Bardzo prosty i szybki przepis na naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym. Doskonałe na śniadanie, na ciepło jak również na zimno, zaskakują wyraźnym cytrusowym aromatem.
Składniki na 10 szt
Ciasto:
- 500ml mleka (dwie szklanki)
- 250g mąki pszennej
- 2 jajka
- Sól
- 2 łyżki oleju roślinnego
Nadzienie i sos:
- 1 pomarańcza
- 3 jabłka
- 4 łyżki cukru
Dodatkowo kwaśna śmietana.
Przygotowanie:
Nadzienie:
- Jabłka myjemy kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i ścieramy na grubej tarce.
- Skórkę z pomarańczy ścieramy na grubej tarce a z pozostałej części pomarańczy wyciskamy sok do oddzielnego pojemnika.
- Do rondla przekładamy starte jabłka, startą skórkę z pomarańczy, połowę wyciśniętego soku z pomarańczy, całość zasypujemy dwiema łyżkami cukru i przesmażamy aż odparuję większość wody a jabłka będą miękkie. Jabłka można doprawić cynamonem do smaku.
Sos:
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki wody zasypujemy dwiema łyżkami cukru, wlewamy pozostałą połowę wyciśniętego soku z pomarańczy i gotujemy aż sos zgęstnieje.
Naleśniki:
- W czasie kiedy przygotowujemy nadzienie możemy zacząć smażyć naleśniki, dlatego z mleka, mąki, jajek, soli i oleju przygotowujemy ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietany. Z powyższych proporcji wyjdzie około 10 naleśników.
Na połowę każdego z naleśników nakładamy nadzienie i składamy w trójkąty. Na każdy tak złożony naleśnik nakładamy keks kwaśnej śmietany i polewamy sosem karmelowo – pomarańczowym. Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym są doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Naleśniki z jabłkami i karmelem – przepis
Knedle ze śliwkami – sprawdzony przepis
Summary
Recipe Name
Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym
Published On
Uwielbiam naleśniki, ale takich jeszcze nie jadłam 🙂
Polecam są naprawdę wyśmienite.