DANIA GŁÓWNE

Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami

Kolejną potrawą, w której motywem przewodnim są grzyby leśne, świeże bądź mrożone, to krokiety z kapustą kiszoną i grzybami. Krokiety z takim właśnie farszem wraz z czerwonym barszczem to obowiązkowy punkt, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole, ale równie dobrze można je przyrządzać w każdym innym czasie.

 

Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami

Składniki (8-9szt.)

Farsz:

  • 400g – Kapusta kiszona – waga po odciśnięciu
  • 300g – grzyby leśne (świeże bądź mrożone)
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Naleśniki:

  • 0,5L mleka
  • 2 jajka
  • 250g mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • 2 jaka
  • Bułka tarta

Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami

Przygotowanie:

  1. W garnku zalewamy wodą kapustę kiszoną, dodajemy dwa liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i gotujemy przez około 30min (do momentu aż kapusta będzie miękka).
  2. Po ugotowaniu odcedzamy wodę z kapusty, usuwamy ziarna ziela angielskiego i liście laurowe, następnie kapustę drobno kroimy.
  3. W czasie kiedy kapusta się gotuje obieramy i dokładnie myjemy świeże grzyby leśne (mogą to być podgrzybki, borowiki, prawdziwki), potem w całości gotujemy przez 15 min w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i kroimy w drobną kostkę.
  4. Obraną i pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę szklimy na oleju na dobrze rozgrzanej patelni.
  5. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone grzyby, pokrojoną kapustę kiszoną, smażymy razem przez 5min w międzyczasie doprawiając solą i pieprzem.
  6. Kiedy farsz mamy już gotowy przygotowujemy naleśniki. W misce z rozmąconych dwóch jajek, mleka, szczypty soli, dwóch łyżek oleju i mąki przygotowujemy ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietany.
  7. Na teflonowej patelni z naprawdę minimalną ilością, lub nawet bez dodatku oleju smażymy naleśniki na złoty kolor – powyższe składniki wystarczą na około 10szt naleśników.
  8. Na każdy naleśnik nakładamy farsz, składamy boki do środka i zawijamy w rulon tworząc krokieta.
  9. Tak przygotowane krokiety z kapustą kiszoną i grzybami namaczamy w rozmąconym jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni na złoty kolor.

Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami doskonale smakują z barszczem czerwonym.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Smacznego.

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym

Zupa grzybowa krem z leśnych grzybów

Pikantne Skrzydełka KFC

Summary
recipe image
Recipe Name
Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami
Published On

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *