DANIA GŁÓWNE

Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami

Kolejną potrawą, w której motywem przewodnim są grzyby leśne, świeże bądź mrożone, to krokiety z kapustą kiszoną i grzybami. Krokiety z takim właśnie farszem wraz z czerwonym barszczem to obowiązkowy punkt, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole, ale równie dobrze można je przyrządzać w każdym innym czasie.

 

Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami

Składniki (8-9szt.)

Farsz:

  • 400g – Kapusta kiszona – waga po odciśnięciu
  • 300g – grzyby leśne (świeże bądź mrożone)
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Naleśniki:

  • 0,5L mleka
  • 2 jajka
  • 250g mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • 2 jaka
  • Bułka tarta

Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami

Przygotowanie:

  1. W garnku zalewamy wodą kapustę kiszoną, dodajemy dwa liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i gotujemy przez około 30min (do momentu aż kapusta będzie miękka).
  2. Po ugotowaniu odcedzamy wodę z kapusty, usuwamy ziarna ziela angielskiego i liście laurowe, następnie kapustę drobno kroimy.
  3. W czasie kiedy kapusta się gotuje obieramy i dokładnie myjemy świeże grzyby leśne (mogą to być podgrzybki, borowiki, prawdziwki), potem w całości gotujemy przez 15 min w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i kroimy w drobną kostkę.
  4. Obraną i pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę szklimy na oleju na dobrze rozgrzanej patelni.
  5. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone grzyby, pokrojoną kapustę kiszoną, smażymy razem przez 5min w międzyczasie doprawiając solą i pieprzem.
  6. Kiedy farsz mamy już gotowy przygotowujemy naleśniki. W misce z rozmąconych dwóch jajek, mleka, szczypty soli, dwóch łyżek oleju i mąki przygotowujemy ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietany.
  7. Na teflonowej patelni z naprawdę minimalną ilością, lub nawet bez dodatku oleju smażymy naleśniki na złoty kolor – powyższe składniki wystarczą na około 10szt naleśników.
  8. Na każdy naleśnik nakładamy farsz, składamy boki do środka i zawijamy w rulon tworząc krokieta.
  9. Tak przygotowane krokiety z kapustą kiszoną i grzybami namaczamy w rozmąconym jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni na złoty kolor.

Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami doskonale smakują z barszczem czerwonym.

Smacznego.

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym

Zupa grzybowa krem z leśnych grzybów

Pikantne Skrzydełka KFC

Summary
recipe image
Recipe Name
Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami
Published On

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *