Kolejną potrawą, w której motywem przewodnim są grzyby leśne, świeże bądź mrożone, to krokiety z kapustą kiszoną i grzybami. Krokiety z takim właśnie farszem wraz z czerwonym barszczem to obowiązkowy punkt, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole, ale równie dobrze można je przyrządzać w każdym innym czasie.
Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami
Składniki (8-9szt.)
Farsz:
- 400g – Kapusta kiszona – waga po odciśnięciu
- 300g – grzyby leśne (świeże bądź mrożone)
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
Naleśniki:
- 0,5L mleka
- 2 jajka
- 250g mąki pszennej
- Szczypta soli
- 2 łyżki oleju
Dodatkowo:
- 2 jaka
- Bułka tarta
Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami
Przygotowanie:
- W garnku zalewamy wodą kapustę kiszoną, dodajemy dwa liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i gotujemy przez około 30min (do momentu aż kapusta będzie miękka).
- Po ugotowaniu odcedzamy wodę z kapusty, usuwamy ziarna ziela angielskiego i liście laurowe, następnie kapustę drobno kroimy.
- W czasie kiedy kapusta się gotuje obieramy i dokładnie myjemy świeże grzyby leśne (mogą to być podgrzybki, borowiki, prawdziwki), potem w całości gotujemy przez 15 min w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i kroimy w drobną kostkę.
- Obraną i pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę szklimy na oleju na dobrze rozgrzanej patelni.
- Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone grzyby, pokrojoną kapustę kiszoną, smażymy razem przez 5min w międzyczasie doprawiając solą i pieprzem.
- Kiedy farsz mamy już gotowy przygotowujemy naleśniki. W misce z rozmąconych dwóch jajek, mleka, szczypty soli, dwóch łyżek oleju i mąki przygotowujemy ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietany.
- Na teflonowej patelni z naprawdę minimalną ilością, lub nawet bez dodatku oleju smażymy naleśniki na złoty kolor – powyższe składniki wystarczą na około 10szt naleśników.
- Na każdy naleśnik nakładamy farsz, składamy boki do środka i zawijamy w rulon tworząc krokieta.
- Tak przygotowane krokiety z kapustą kiszoną i grzybami namaczamy w rozmąconym jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni na złoty kolor.
Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami doskonale smakują z barszczem czerwonym.
Smacznego.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym
Zupa grzybowa krem z leśnych grzybów
Summary
Recipe Name
Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami
Published On
Z barszczem najlepsze !?
Uwielbiam takie krokiety, ale ostatni raz to jadłam je chyba jeszcze w rodzinnym domu ;))