Jedna z najbardziej aromatycznych i sycących przysmaków polskiej kuchni i jednocześnie jedna z moich ulubionych, to zupa grzybowa krem ze świeżych leśnych grzybów, a z okazji tego że lubię chodzić na grzyby, to jesienią bardzo często gości na moim stole.
Zupa grzybowa krem
Składniki dla 4-6 osób:
- 1 kg świeżych leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki )
- 2 cebule
- 100ml śmietanki 30%
- 2 ząbki czosnku
- Masło
- 3-4 średniej wielkości ziemniaki
- 2L Bulionu drobiowo warzywnego
- Sól
- Pieprz
- Natka pietruszki
- grzanki
Zupa grzybowa krem
Przygotowanie:
- Leśne grzyby obieramy, kilka razy płuczemy i kroimy w paski.
- Cebulę obieramy, kroimy w piórka i razem z obranym i rozgniecionym czosnkiem szklimy na maśle, na dobrze rozgrzanej patelni.
- Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone grzyby leśne doprawiamy solą, pieprzem i smażymy do momentu aż większość wody odparuje a grzyby będą miękkie.
- W rondlu przygotowujemy 2 L buliony drobiowego lub warzywnego, dodajemy podsmażone grzyby i obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, następnie wywar gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
- Całość miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy solą, pieprzem, chwilę jeszcze po miksowaniu gotujemy, następnie zestawiamy z ognia i dodajemy 100ml śmietanki 30%
- Zupa grzybowa krem doskonale będzie się prezentowała posypana świeżą natką pietruszki, i podana z grzankami.
Smacznego
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto
Sos ze świeżych grzybów leśnych
Summary
Recipe Name
Zupa grzybowa krem
Published On