ZUPY

Zupa grzybowa krem z leśnych grzybów

Jedna z najbardziej aromatycznych i sycących przysmaków polskiej kuchni i jednocześnie jedna z moich ulubionych, to zupa grzybowa krem ze świeżych leśnych grzybów, a  z okazji tego że lubię chodzić na grzyby, to jesienią bardzo często gości na moim stole.

 

Zupa grzybowa krem

Składniki dla 4-6 osób:

  • 1 kg świeżych leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki )
  • 2 cebule
  • 100ml śmietanki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • Masło
  • 3-4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2L Bulionu drobiowo warzywnego
  • Sól
  • Pieprz
  • Natka pietruszki
  • grzanki

Zupa grzybowa krem

Przygotowanie:

  1. Leśne grzyby obieramy, kilka razy płuczemy i kroimy w paski.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i razem z obranym i rozgniecionym czosnkiem szklimy na maśle, na dobrze rozgrzanej patelni.
  3. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone grzyby leśne doprawiamy solą, pieprzem i smażymy do momentu aż większość wody odparuje a grzyby będą miękkie.
  4. W rondlu przygotowujemy 2 L buliony drobiowego lub warzywnego, dodajemy podsmażone grzyby i obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, następnie wywar gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
  5. Całość miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy solą, pieprzem, chwilę jeszcze po miksowaniu gotujemy, następnie zestawiamy z ognia i dodajemy 100ml śmietanki 30%
  6. Zupa grzybowa krem doskonale będzie się prezentowała posypana świeżą natką pietruszki, i podana z grzankami.

Smacznego

zupa grzybowa krem ze świeżych grzybów leśnych

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto

Zupa krem z cukinii – przepis

Sos ze świeżych grzybów leśnych

Summary
recipe image
Recipe Name
Zupa grzybowa krem
Published On

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *