Kutia wigilijna – tradycyjny przepis
Kutia wigilijna to jedno z dwunastu tradycyjnych, wigilijnych potraw, której oczywiście nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ten słodki deser na bazie pszenicy, maku, miodu, orzechów i bakalii wywodzi się z dawnej kuchni kresowej, ukraińskiej i białoruskiej, i w tamtych rejonach jest najczęściej przyrządzany.
Kutia wigilijna
Składniki (na 6 porcji)
- 1 szklanka pszenicy około 230g (opcjonalnie pęczaku)
- 1 szklanka maku ok. 160g
- ½ szklanki płynnego miodu
- ½ szklanki rodzynek ok. 50g
- ½ szklanki orzechów włoskich ok. 50g
- ½ szklanki orzechów laskowych ok.50g
- 2 łyżki migdałów w płatkach
Kutia wigilijna
Przygotowanie:
- Pszenicę na kutię dokładnie, kilkukrotnie płuczemy, po czym zalewamy świeżą wodą kilka centymetrów ponad poziom pszenicy i odstawiamy na noc do namoczenia.
- Następnego dnia odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy przez około jedną godzinę, odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Mak zalewamy wodą i moczymy przez co najmniej dwie godziny, następnie gotujemy przez około 30 minut, po czym odcedzamy na sitku i dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa na sitku z drobnymi oczkami.
- Rodzynki zalewamy wodą i moczymy przez dwie godziny.
- Orzechy włoskie kruszymy na mniejsze kawałki, a orzechy laskowe przekrawamy co najmniej na połówki, następnie prażymy na patelni przez 2-3min, aby uzyskać wyraźniejszy smak i aromat z orzechów. Przy prażeniu należy uważać żeby nie przypalić orzechów ponieważ będą gorzkie.
- Migdały w płatkach lekko zrumieniamy na patelni.
- Kiedy wszystkie składniki mamy już przygotowane, łączymy ze sobą pszenicę, mak, miód, rodzynki i orzechy, dokładnie wszystko razem mieszamy i posypujemy dekoracyjnie płatkami migdałów.
Smacznego

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Przepis na śledzie po kaszubsku
Summary

Recipe Name
Kutia wigilijna
Published On
U nas niestety nie ma tradycji jedzenia kutii na święta :< Ale muszę spróbować zrobić poza okresem świątecznym, bo Twoja wygląda cudnie 🙂