Przepis na śledzie po kaszubsku
Śledzie po kaszubsku to pyszna przekąska, która nadaje się na każdą imprezę lub spotkani rodzinne, a której głównym składnikiem są łatwo dostępne przez cały rok śledzie. Śledzie po kaszubsku to też jedna z najbardziej popularnych potraw wigilijnych , dlatego warto mieć sprawdzony przepis na tą pyszną potrawę.
Przepis na śledzie po kaszubsku.
Składniki (porcja dla 4 osób):
- 500g filety śledziowe solone
- 300g cebula (2 -3 większe cebule)
- 1/3 szklanki oleju do smażenia około 60ml
- 1,5 łyżki cukru
- 3 łyżki octu
- 1 łyżeczka gorczycy
- 100ml przecieru pomidorowego
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
Przepis na śledzie po kaszubsku.
Przygotowanie:
- Śledzie płuczemy, zalewamy wodą i moczymy przez co najmniej dwie godziny, w tym czasie co najmniej 2 razy wymieniamy wodę, jeżeli śledzie są bardzo słone to moczymy trochę dłużej, następnie płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy na dwu – trzy centymetrowe kawałki.
- W czasie kiedy śledzie się moczą przygotowujemy resztę składników. Cebulę kroimy w piórka, na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę. Gdy cebula będzie zeszklona dodajemy cukier i smażymy razem jeszcze przez minutę.
- Dodajemy ocet, przecier pomidorowy, gorczycę, ziele angielskie, liście laurowe i całość smażymy przez 5min. sos powinien mieć przyjemny słodko kwaśny smak.
- Tak przygotowany sos pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, następnie śledzie w salaterce układamy warstwami na przemian z sosem pomidorowym
- Śledzie po kaszubsku najlepsze będą następnego dnia, kiedy wszystkie smaki i aromaty z sosu i matiasów wzajemnie się wymieszają.
Smacznego.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Pasta z makreli i jajek – prosty przepis
Sałatka z brokułem kurczakiem i fetą
Summary
Recipe Name
Przepis na śledzie po kaszubsku
Published On
Uwielbiam śledzie pod każdą postapostacią..a te wyglądają przepysznie a w dodatku łatwe w przygotowaniu☺napewno wypróbuję ten przepis