Przepis na spaghetti bolognese. Esencja włoskiej kuchni i włoskiego smaku, czyli przepis na spaghetti bolognese, gdzie dzięki takim składnikom jak makaron spaghetti, pomidory, ser parmezan i mięso mielone wraz z ziołami przeniesiesz się w świat prawdziwej śródziemnomorskiej kuchni.
Przepis na spaghetti bolognese
Składniki dla 4 osób:
- 500g przecier pomidorowy
- 500g mięso mielone wieprzowo – wołowe
- 100g boczek wędzony
- 100ml czerwonego wina
- 2 cebule
- 1 mała marchew
- ¼ część selera
- 250ml bulionu
- 50ml słodkiej śmietanki 30%
- 2 liście laurowe
- Sól
- Pieprz
- Szczypta gałki muszkatołowej
- 500g spaghetti
- Oliwa
- Ser parmezan do posypania
Przepis na spaghetti bolognese
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew i selera obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, a boczek kroimy w drobną kostkę.
- Na głęboką dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, dobrze rozgrzewamy, wsypujemy pokrojony boczek, a po chwili wcześniej przygotowane mięso mielone i smażymy przez kilka minut.
- Do przesmażonego mięsa dodajemy pokrojoną cebulę, marchew i selera, zalewamy winem, dodajemy liście laurowe i smażymy razem przez następne około 10min.
- Dodajemy przecier pomidorowy, 250ml bulionu drobiowego, i na bardzo wolnym ogniu gotujemy przez 45min.
- Na koniec gotowania sos boloński doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i zalewamy odrobiną słodkiej śmietanki.
- Pod koniec gotowania sosu przygotowujemy makaron, w tym celu do gotującej się osolonej wody z dodatkiem jednej łyżki oliwy dodajemy 500g makaronu spaghetti i gotujemy przez 8-10min.
Makarom podajemy polany sosem bolońskim i posypany serem parmezan.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Summary
Recipe Name
Przepis na spaghetti bolognese
Published On