Zupa z kurczaka a’la flaczki
Dawniej obowiązkowym daniem na biesiadach i weselach były flaczki wołowe, tradycyjne polskie danie o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Ciekawą i równie smaczną odmianą tej potrawy jest zupa z kurczaka a’la flaczki, w której główny składnik został zastąpiony mięsem drobiowym. Poniżej przepis na tą pyszną zupę:
Zupa z kurczaka a’la flaczki
Składniki dla 4 osób:
- 2-3 udka drobiowe
- 2L wody
- 1 marchew
- 1 mała pietruszka
- ¼ części selera
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 kostki rosołowe
- Sól, Pieprz
- 3 łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 cm kawałek imbiru
- 2 łyżki mąki
- Łyżka masła
Zupa z kurczaka a’la flaczki
Przygotowanie:
- Marchew, pietruszkę i selera kroimy w talarki, cebulę obieramy, przekrawamy na pół i opiekamy chwilę nad palnikiem.
- Z mięsa drobiowego, włoszczyzny, liści laurowych, ziela angielskiego i kostek rosołowych przygotowujemy rosół. Gotujemy na wolnym ogniu, około 1h 20min.
- Ugotowane udka wyciągamy z wywaru, oddzielamy mięso od kości i kroimy w kostkę, po czym mięso dodajemy z powrotem do wywaru.
- Dodajemy majeranek, startą gałkę muszkatołową i imbir do smaku.
- Z mąki i masła przygotowujemy zasmażkę, którą dodajemy do zupy i chwilę jeszcze razem gotujemy.
- Gotową zupę doprawiamy solą i pieprzem, podajemy ze świeżym pieczywem.
Smacznego
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Zupa dyniowa krem – prosty przepis
Zupa krem z pora – sprawdzony przepis
Zupa grzybowa krem z leśnych grzybów
Summary
Recipe Name
Zupa z kurczaka a'la flaczki
Published On