SAŁATKI I SURÓWKI

Śledzie w sosie śmietanowo chrzanowym

Śledzie w sosie śmietanowo chrzanowym

Przepis na pyszną sałatkę śledziową, w której słone śledzie świetnie komponują się z ostrym chrzanem, słodkimi rodzynkami i kwaśną śmietaną. Połączenie tych intensywnych smaków w tym przepisie sprawia, że jest to jedna z moich ulubionych sałatek śledziowych. Poniżej sprawdzony przepis.

Śledzie w sosie śmietanowo chrzanowym

Składniki(na 4-5 osób):

  • 6 filetów śledziowych solonych a’la matiasy
  • 3 jaja
  • Garść rodzynek
  • mały jogurt naturalny (180g)
  • kwaśna śmietana 18% (200g)
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki chrzanu tartego
  • Pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Garść siekanej natki pietruszki 

Śledzie w sosie śmietanowo chrzanowym

Przygotowanie:

  1. Śledzie moczymy w wodzie przez co najmniej dwie godziny, w tym czasie przynajmniej raz wymieniamy wodę, następnie śledzie kroimy w kostkę.
  2. Jaja gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  3. Rodzynki zalewamy wrzącą wodą i odcedzamy po 10minutach
  4. Przygotowujemy sos: razem mieszamy śmietanę z jogurtem, majonezem i chrzanem, dodajemy sok z cytryny i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  5. Do sosu dodajemy śledzie, odcedzone rodzynki, drobno pokrojone jajka, oraz posiekaną natkę pietruszki i ponownie mieszamy wszystkie składniki. Gotową sałatkę śledziową odkładamy do lodówki na godzinę. Smacznego

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Przepis na śledzie po kaszubsku

Sałatka ziemniaczana z awokado i boczkiem

Meksykańskie Chili con carne – przepis

Summary
recipe image
Recipe Name
Śledzie w sosie śmietanowo chrzanowym
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *