Śledzie w sosie śmietanowo chrzanowym
Przepis na pyszną sałatkę śledziową, w której słone śledzie świetnie komponują się z ostrym chrzanem, słodkimi rodzynkami i kwaśną śmietaną. Połączenie tych intensywnych smaków w tym przepisie sprawia, że jest to jedna z moich ulubionych sałatek śledziowych. Poniżej sprawdzony przepis.
Śledzie w sosie śmietanowo chrzanowym
Składniki(na 4-5 osób):
- 6 filetów śledziowych solonych a’la matiasy
- 3 jaja
- Garść rodzynek
- mały jogurt naturalny (180g)
- kwaśna śmietana 18% (200g)
- 2-3 łyżki majonezu
- 3 łyżki chrzanu tartego
- Pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
- Garść siekanej natki pietruszki
Śledzie w sosie śmietanowo chrzanowym
Przygotowanie:
- Śledzie moczymy w wodzie przez co najmniej dwie godziny, w tym czasie przynajmniej raz wymieniamy wodę, następnie śledzie kroimy w kostkę.
- Jaja gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Rodzynki zalewamy wrzącą wodą i odcedzamy po 10minutach
- Przygotowujemy sos: razem mieszamy śmietanę z jogurtem, majonezem i chrzanem, dodajemy sok z cytryny i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Do sosu dodajemy śledzie, odcedzone rodzynki, drobno pokrojone jajka, oraz posiekaną natkę pietruszki i ponownie mieszamy wszystkie składniki. Gotową sałatkę śledziową odkładamy do lodówki na godzinę. Smacznego
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Przepis na śledzie po kaszubsku
Sałatka ziemniaczana z awokado i boczkiem
Meksykańskie Chili con carne – przepis
Summary
Recipe Name
Śledzie w sosie śmietanowo chrzanowym
Published On