DANIA GŁÓWNE

Klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym

Tureckie klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym

Będąc w Turcji niemal na pewno w menu hotelowej restauracji znajdziemy pyszne klopsy z ziemniakami zapiekane w aksamitnym sosie pomidorowym, jest to popularne danie tureckie, bardzo smaczne i proste w wykonaniu, które spokojnie możemy przyrządzić w domu według poniższego przepisu, a smak na pewno przywoła miłe wspomnienia z tego pięknego kraju.

Tureckie klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym

Składniki(na 4 porcje):

  • 500g mięsa mielonego wołowego
  • 0,5kg ziemniaków
  • 1 pomidor
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego „Pudliszki”
  • 1 papryka stożkowa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Bułka tarta
  • Pęczek pietruszki
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego w proszku
  • ¼ łyżeczki papryki chili w proszku
  • Pieprz
  • Sól
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/3 szklanki wody

Tureckie klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym – przepis

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do większej miski, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, dwie łyżki bułki tartej, oraz pęczek pietruszki drobno posiekanej.
  2. Dodajemy mięso mielone, ½ łyżeczki kminu rzymskiego, ¼ łyżeczki papryki chili, sól i pieprz do smaku, dwie łyżki oliwy i 1/3 szklanki wody. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  3. Z powstałej masy mięsnej formujemy porcje wielkości jaja kurzego, które spłaszczamy jak kotlety.
  4. Ziemniaki obieramy i kroimy w jednocentymetrowe talarki, podobnie kroimy pomidora, a paprykę stożkową kroimy w półcentymetrowe krążki.
  5. W naczyniu żaroodpornym układamy naprzemiennie pulpety, plastry ziemniaków i pomidorów, a z wierzchu układamy krążki papryki.
  6. Przygotowujemy sos pomidorowy, do miski wlewamy jedną szklankę wody dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego „Pudliszki”, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalewamy klopsiki, ziemniaki i pomidory ułożone w naczyniu żaroodpornym.
  7. Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180oC i pieczemy przez jedną godzinę, 15min przed końcem pieczenia z naczynia zdejmujemy pokrywkę, aby mięso i warzywa mogły się zrumienić.

Smacznego.

Tureckie klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Przepis na Tureckie Pide – Turecka pizza

Turecki Menemen – przepis

Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis


Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań


Summary
recipe image
Recipe Name
Tureckie klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym
Published On

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *