Tureckie klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym
Będąc w Turcji niemal na pewno w menu hotelowej restauracji znajdziemy pyszne klopsy z ziemniakami zapiekane w aksamitnym sosie pomidorowym, jest to popularne danie tureckie, bardzo smaczne i proste w wykonaniu, które spokojnie możemy przyrządzić w domu według poniższego przepisu, a smak na pewno przywoła miłe wspomnienia z tego pięknego kraju.
Tureckie klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym
Składniki(na 4 porcje):
- 500g mięsa mielonego wołowego
- 0,5kg ziemniaków
- 1 pomidor
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego „Pudliszki”
- 1 papryka stożkowa
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Bułka tarta
- Pęczek pietruszki
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego w proszku
- ¼ łyżeczki papryki chili w proszku
- Pieprz
- Sól
- 2 łyżki oliwy
- 1/3 szklanki wody
Tureckie klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym – przepis
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do większej miski, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, dwie łyżki bułki tartej, oraz pęczek pietruszki drobno posiekanej.
- Dodajemy mięso mielone, ½ łyżeczki kminu rzymskiego, ¼ łyżeczki papryki chili, sól i pieprz do smaku, dwie łyżki oliwy i 1/3 szklanki wody. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Z powstałej masy mięsnej formujemy porcje wielkości jaja kurzego, które spłaszczamy jak kotlety.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w jednocentymetrowe talarki, podobnie kroimy pomidora, a paprykę stożkową kroimy w półcentymetrowe krążki.
- W naczyniu żaroodpornym układamy naprzemiennie pulpety, plastry ziemniaków i pomidorów, a z wierzchu układamy krążki papryki.
- Przygotowujemy sos pomidorowy, do miski wlewamy jedną szklankę wody dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego „Pudliszki”, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalewamy klopsiki, ziemniaki i pomidory ułożone w naczyniu żaroodpornym.
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180oC i pieczemy przez jedną godzinę, 15min przed końcem pieczenia z naczynia zdejmujemy pokrywkę, aby mięso i warzywa mogły się zrumienić.
Smacznego.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Przepis na Tureckie Pide – Turecka pizza
Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis