DANIA GŁÓWNE

Klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym

Tureckie klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym

Będąc w Turcji niemal na pewno w menu hotelowej restauracji znajdziemy pyszne klopsy z ziemniakami zapiekane w aksamitnym sosie pomidorowym, jest to popularne danie tureckie, bardzo smaczne i proste w wykonaniu, które spokojnie możemy przyrządzić w domu według poniższego przepisu, a smak na pewno przywoła miłe wspomnienia z tego pięknego kraju.

Tureckie klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym

Składniki(na 4 porcje):

  • 500g mięsa mielonego wołowego
  • 0,5kg ziemniaków
  • 1 pomidor
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego „Pudliszki”
  • 1 papryka stożkowa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Bułka tarta
  • Pęczek pietruszki
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego w proszku
  • ¼ łyżeczki papryki chili w proszku
  • Pieprz
  • Sól
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/3 szklanki wody

Tureckie klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym – przepis

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do większej miski, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, dwie łyżki bułki tartej, oraz pęczek pietruszki drobno posiekanej.
  2. Dodajemy mięso mielone, ½ łyżeczki kminu rzymskiego, ¼ łyżeczki papryki chili, sól i pieprz do smaku, dwie łyżki oliwy i 1/3 szklanki wody. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  3. Z powstałej masy mięsnej formujemy porcje wielkości jaja kurzego, które spłaszczamy jak kotlety.
  4. Ziemniaki obieramy i kroimy w jednocentymetrowe talarki, podobnie kroimy pomidora, a paprykę stożkową kroimy w półcentymetrowe krążki.
  5. W naczyniu żaroodpornym układamy naprzemiennie pulpety, plastry ziemniaków i pomidorów, a z wierzchu układamy krążki papryki.
  6. Przygotowujemy sos pomidorowy, do miski wlewamy jedną szklankę wody dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego „Pudliszki”, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalewamy klopsiki, ziemniaki i pomidory ułożone w naczyniu żaroodpornym.
  7. Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180oC i pieczemy przez jedną godzinę, 15min przed końcem pieczenia z naczynia zdejmujemy pokrywkę, aby mięso i warzywa mogły się zrumienić.

Smacznego.

Tureckie klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Przepis na Tureckie Pide – Turecka pizza

Turecki Menemen – przepis

Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis


Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań


Summary
recipe image
Recipe Name
Tureckie klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym
Published On

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *