Noga z indyka duszona w winie
Przepis na kolejne proste i smaczne danie, tym razem z indykiem w roli głównej, którego efektem jest delikatne i rozpływające się w ustach mięsko z indyka duszone w winie.
Noga z indyka duszona w winie
Składniki (dla 3-4osób):
- noga z indyka ok. 1,2kg
- 1 szklanka białego wina półwytrawnego
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- Sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Noga z indyka duszona w winie – przepis
Przygotowanie:
- Nogę z indyka oczyszczamy, płuczemy, osuszamy, następnie skrapiamy oliwą z oliwek i obsypujemy solą, pieprzem, papryką w proszku i rozmarynem. Pozostawiamy na co najmniej godzinę do zamarynowania.
- Marchewki obieramy i kroimy w talarki, a cebulę w piórka po czym na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i smażymy cebulę do momentu aż się zeszkli.
- Z patelni przekładamy cebulę do miski a w jej miejsce układamy zamarynowaną nogę z indyka, którą chwilę obsmażamy z każdej strony. W razie potrzeby można podlać trochę więcej oliwy.
- Obsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy zrumienioną cebulę, trzy rozgniecione ząbki czosnku i pokrojoną marchew, całość zalewamy szklanką białego wina półwytrawnego i szklanką bulionu drobiowego. Naczynie przykrywamy pokrywką
- Tak przygotowanego indyka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180oC i pieczemy przez godzinę i dwadzieścia minut, 15min przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę z naczynia aby noga się ładnie zrumieniła.
Smacznego
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Meksykańskie Chili con carne – przepis
Karczek pieczony w rękawie foliowym
Klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym
Summary
Recipe Name
Noga z indyka duszona w winie
Published On