DANIA GŁÓWNE

Noga z indyka duszona w winie

Noga z indyka duszona w winie

Przepis na kolejne proste i smaczne danie, tym razem z indykiem w roli głównej, którego efektem jest delikatne i rozpływające się w ustach mięsko z indyka duszone w winie.

Noga z indyka duszona w winie

Składniki (dla 3-4osób):

  • noga z indyka ok. 1,2kg
  • 1 szklanka białego wina półwytrawnego
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • Sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Noga z indyka duszona w winie – przepis

Przygotowanie:

  1. Nogę z indyka oczyszczamy, płuczemy, osuszamy, następnie skrapiamy oliwą z oliwek i obsypujemy solą, pieprzem, papryką w proszku i rozmarynem. Pozostawiamy na co najmniej godzinę do zamarynowania.
  2. Marchewki obieramy i kroimy w talarki, a cebulę w piórka po czym na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i smażymy cebulę do momentu aż się zeszkli.
  3. Z patelni przekładamy cebulę do miski a w jej miejsce układamy zamarynowaną nogę z indyka, którą chwilę obsmażamy z każdej strony. W razie potrzeby można podlać trochę więcej oliwy.
  4. Obsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy zrumienioną cebulę, trzy rozgniecione ząbki czosnku i pokrojoną marchew, całość zalewamy szklanką białego wina półwytrawnego i szklanką bulionu drobiowego. Naczynie przykrywamy pokrywką
  5. Tak przygotowanego indyka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180oC i pieczemy przez godzinę i dwadzieścia minut, 15min przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę z naczynia aby noga się ładnie zrumieniła.

Smacznego

Noga z indyka duszona w winie

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Meksykańskie Chili con carne – przepis

Karczek pieczony w rękawie foliowym

Klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym

Summary
recipe image
Recipe Name
Noga z indyka duszona w winie
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *