ZUPY

Chłodnik litewski – przepis

  

Doskonałą zupą na upalne dni jest chłodnik, przygotowywany ze świeżych warzyw  doskonale orzeźwia, gasi pragnienie a jednocześnie zaspokaja głód,  co ważne jego przygotowanie nie wymaga długich godzin spędzenia w gorącej od pary kuchni. Poniżej przedstawiam przepis na tradycyjny lekki chłodnik litewski z botwinki.

Chłodnik litewski z botwinki

Składniki:

  • 500ml bulionu drobiowego,
  • 1 duży pęczek botwinki,
  • 1 ogórek gruntowy,
  • Koperek,
  • Szczypiorek ,
  • 4 jaja ugotowane na twardo,
  • 400g kefiru, lub jogurtu naturalnego,
  • 400g gęstej śmietany 18%,
  • Sok z cytryny,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 ząbek czosnku
  • Pieprz, sól do smaku

Chłodnik litewski z botwinki:

Przygotowanie:

  1. Botwinkę dokładnie myjemy po czym  buraczki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do bulionu, gotujemy do miękkości, liście botwinki także kroimy i dodajemy do bulionu pod koniec gotowania i gotujemy jeszcze ok 5 minut. Aby buraczki nie straciły koloru dodajemy  na początku gotowania odrobinę soku z cytryny.
  2. Kiedy buraczki się ugotują odstawiamy do wystygnięcia
  3. Do zimnego wywaru dodajemy 1 łyżkę posiekanego koperku, 1 łyżkę posiekanego szczypiorku, śmietanę, kefir, obranego i startego na tarce ogórka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek wszystko doprawiamy solą, pieprzem, oraz octem.
  4. Wstawiamy do lodówki na ok 2h w celu schłodzenia.
  5. Zimy chłodnik podajemy z jajkiem na twardo. Można udekorować posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.
Chłodnik litewski


Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto

Zupa krem z cukinii – przepis

Klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym

Summary
recipe image
Recipe Name
Chłodnik litewski - przepis
Published On

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *