Doskonałą zupą na upalne dni jest chłodnik, przygotowywany ze świeżych warzyw doskonale orzeźwia, gasi pragnienie a jednocześnie zaspokaja głód, co ważne jego przygotowanie nie wymaga długich godzin spędzenia w gorącej od pary kuchni. Poniżej przedstawiam przepis na tradycyjny lekki chłodnik litewski z botwinki.
Chłodnik litewski z botwinki
Składniki:
- 500ml bulionu drobiowego,
- 1 duży pęczek botwinki,
- 1 ogórek gruntowy,
- Koperek,
- Szczypiorek ,
- 4 jaja ugotowane na twardo,
- 400g kefiru, lub jogurtu naturalnego,
- 400g gęstej śmietany 18%,
- Sok z cytryny,
- 1 łyżka octu,
- 1 ząbek czosnku
- Pieprz, sól do smaku
Chłodnik litewski z botwinki:
Przygotowanie:
- Botwinkę dokładnie myjemy po czym buraczki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do bulionu, gotujemy do miękkości, liście botwinki także kroimy i dodajemy do bulionu pod koniec gotowania i gotujemy jeszcze ok 5 minut. Aby buraczki nie straciły koloru dodajemy na początku gotowania odrobinę soku z cytryny.
- Kiedy buraczki się ugotują odstawiamy do wystygnięcia
- Do zimnego wywaru dodajemy 1 łyżkę posiekanego koperku, 1 łyżkę posiekanego szczypiorku, śmietanę, kefir, obranego i startego na tarce ogórka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek wszystko doprawiamy solą, pieprzem, oraz octem.
- Wstawiamy do lodówki na ok 2h w celu schłodzenia.
- Zimy chłodnik podajemy z jajkiem na twardo. Można udekorować posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto
Klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym
Summary
Recipe Name
Chłodnik litewski - przepis
Published On
Pyszności! Idealne na lato