Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą
Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą – to jedno z podstawowych dań świątecznych, pasujące zarówno na specjalne okazje jak i typowe spotkania ze znajomymi, bardzo proste w przygotowaniu, i szybkie w wykonaniu, a na pewno zaspokoi podniebienia niejednego amatora rybnych przysmaków.
Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą
Składniki na 4-6-porcji:
- 500g śledzi solonych a’la matiasów
- 100g śliwki suszonej
- 500g cebuli
- 70g oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- Szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
- Sok z cytryny
Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą
Przygotowanie:
- Śledzie zalewamy wodą i moczymy co najmniej 2-3 godziny, w zależności od tego jak bardzo są słone, w tym czasie co najmniej dwukrotnie zmieniamy wodę na świeżą, następnie odcedzamy i tniemy na 2-3 cm kawałki (takie w sam raz na jeden raz)
- Suszone śliwki zalewamy gorącą wodą i moczymy przez co najmniej 20min, następnie odcedzamy i tniemy na paski.
- Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i sparzamy we wrzątku przez maksymalnie 1 minutę. Cebula dzięki temu będzie bardziej delikatna i straci swoją ostrość.
- Do odmierzonej ilości oleju wsypujemy zioła, świeżo zmielony pieprz i mieszamy.
- Śledzie łączymy z cebulą i śliwkami, zalewamy olejem z ziołami, całość skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny według własnych preferencji smakowych.
- Gotowe śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą najlepiej jest wstawić na co najmniej 2-3 godziny do lodówki.
Smacznego.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Przepis na śledzie po kaszubsku
Pasta z makreli i jajek – prosty przepis
Summary
Recipe Name
Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą
Published On
suszona śliwka to musi być fajne połączenie ze śledziem, na pewno nadaje mu charakteru 🙂
Dużo dobrego w Nowym Roku! 🙂