Ptysie z kremem karpatkowym
Lubicie ptysie? Mój mąż uwielbia dlatego postanowiłam spróbować je zrobić, choć nie ukrywam do zrobienia ptysiów zabierałam się od dłuższego czasu, wydawało mi się, że aby zrobić ptysie to trzeba być urodzonym cukiernikiem – jakże się pomyliłam! Ptysie są bardzo łatwym przepisem i poradzi sobie z nimi każdy, wystarczy przestrzegać tylko kilka prostych zasad. Z podanego przepisu wychodzi ok 20szt.
Ptysie z kremem karpatkowym – Ciasto parzone:
Składniki:
- 200g mąki
- 120g masła
- 4 jaja
- 250ml wody
- Szczypta soli
Ptysie z kremem karpatkowym – przepis
Przygotowanie:
- W garnku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Mąkę spulchniamy przesypując i przesiewając. Kiedy masło się już rozpuści zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę, mieszamy bardzo energicznie do momentu, aż masa będzie lśniąca i będzie odchodzić od ścianek garnka. Masę odstawiamy do wystudzenia.
- Zimną masę ucieramy z jajkami, bardzo ważne jest, aby jajka dodawać do masy stopniowo (jeżeli dodamy wszystkie jajka na raz ciasto nie wyjdzie ).
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy porcje masy zachowując spore odstępy ponieważ ciasto w czasie pieczenia zwiększa swoją objętość 2-3krotnie.
- Pieczemy 35minut w temperaturze 210°C. Uwaga!!! W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika ponieważ ptysie opadną.
Masa karpatkowa
Składniki:
- 3 szklanki mleka,
- 200g masła,
- ¾ szklanki cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 żółtka
Przygotowanie
- Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem. Jedną szklankę mleka wymieszać z żółtkami, cukrem waniliowym, oraz mąką ziemniaczaną i pszenna. Dodać do gotującego się mleka energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.
- Masło utrzeć na puszystą masę, do masła stopniowo dodawać po łyżce wystudzoną masę budyniową.
- Wystudzone ptysie przecinamy na pół i wypełniamy kremem karpatkowym. Do wypełnienia ptysiów można użyć szprycy cukierniczej, ja krem nakładałam łyżką.
- Gotowe ptysie posypujemy cukrem pudrem, lub polewamy rozpuszczoną czekoladą.
- Ptysie najlepiej smakują n drugi dzień kiedy ciasto nawilgnie od kremu.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Sernik oreo z borówkami i malinami
Pudding chia z musem z mango i kiwi – Ksiega-smaku.pl
Rurki z kremem budyniowym | ksiega-smaku.pl
Churros – przepis na Hiszpańską przekąskę