SCHAB PO BAŁKAŃSKU
Kiedy masz dość tradycyjnych kotletów schabowych na obiad, wypróbuj przepis na schab po bałkańsku. Jednogarnkowe, kolorowe danie, które nieco przypomina leczo, jest bardzo proste w wykonaniu wystarczy tylko wszystko pokroić i wrzucać po kolei do garnka. Danie można podawać z tym na co mamy ochotę z ryżem, kaszą, makaronem, ziemniakami lub zjeść po prostu z pieczywem. Warto wypróbować ten przepis i gwarantuję, że będziecie często do niego powracać.
SCHAB PO BAŁKAŃSKU
Składniki:
- 500g schabu bez kości,
- 2 czerwone papryki,
- 1 zielona papryka,
- 250g pieczarek lub grzybów leśnych,
- 2 cebule,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 3-4 ogórki kiszone,
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka majeranku,
- Sól, pieprz do smaku,
- Olej do smażenia,
- Mąka do oprószenia mięsa.
SCHAB PO BAŁKAŃSKU
Przygotowanie:
- Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paseczki, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, majerankiem. Każdy kawałek schabu obtaczamy w mące.
- Cebulę obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy w piórka, czosnek obieramy i siekamy jak najdrobniej, papryki myjemy i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w paseczki, pieczarki myjemy i kroimy, ogórki kroimy w kosteczkę.
- Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy mięso i smażymy do zrumienienia.
- Gdy mięso będzie gotowe zdejmujemy je z patelni dolewamy oleju i wrzucamy cebulkę smażymy do momentu uzyskania złotego koloru ,dodajemy posiekany czosnek i chwilkę smażymy, do cebulki i czosnku dodajemy pieczarki i smażymy do momentu, aż z pieczarek odparuje woda.
- Gdy pieczarki będą gotowe dodajemy papryki i pomidory z puszki oraz ogórki kiszone i wcześniej usmażone mięso. Wszystko razem dusimy ok 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Schab po bałkańsku podajemy z ryżem.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Sałatka z ananasem, selerem i szynką konserwową
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo koperkowym
Karkówka duszona w sosie własnym
Klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym