Królik duszony w czerwonym winie
Przepis na przygotowanie duszonego królika w czerwonym winie, dzięki któremu powstaje smaczny obiad ze zdrowego i chudego mięska z królika. Królik jest naprawdę smaczny ale moim zdaniem na talerzu nie prezentuje się wybitnie.
Królik duszony w czerwonym winie
Składniki na 4 porcje:
- Tuszka z królika (u mnie ok.1,6kg)
- 500ml czerwonego wina wytrawnego
- 100g masła
- 100ml oliwy z oliwek
- Mąka do obtaczania
- 3 cebule
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- Sól
- pieprz
Królik duszony w czerwonym winie
Przygotowanie:
- Królika płuczemy, oczyszczamy, i porcjujemy (wycinamy tylne udźce, przednie łapy, odcinamy królicze boczki i wykrawamy comber), pozostałe elementy kości przeznaczamy np. na wywar.
- Przygotowane mięso oprószamy solą i pieprzem, comber z racji tego że jest dosyć suchym mięsem owijamy króliczymi boczkami (po upieczeniu będzie bardziej soczysty), następnie tak przygotowane części z królika obtaczamy w mące pszennej.
- W dużym rondlu roztapiamy masło, dodajemy oliwę i obsmażamy mięso na złoty kolor, po czym wyciągamy mięso a w jego miejsce wsypujemy cebulę pokrojoną w pół talarki, którą smażymy do momentu aż cebula się zeszkli.
- Na zeszklonej cebuli ponownie układamy obsmażonego królika, obsypujemy tymiankiem i rozmarynem, zalewamy wytrawnym czerwonym winem i całość dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę i 15min. w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Smażony ryż z jajkiem po chińsku
Summary
Recipe Name
Królik duszony w czerwonym winie
Published On