Księga Smaku

Mercimek çorbasi – Turecka zupa z soczewicy

Mercimek çorbasi – Turecka zupa z soczewicy

Mercimek çorbasi – to tradycyjna bardzo prosta i smaczna turecka zupa z soczewicy z dodatkiem pomidorów, cebuli i marchwi, podawana w  formie kremu w niemal każdym domu w Turcji. Będąc na wakacjach w tym pięknym kraju na pewno znajdziemy ją w menu hotelowych restauracji. Poniżej sprawdzony przepis na ta pyszną potrawę:

Mercimek çorbasi

Składniki:

Mercimek çorbasi

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, marchew w talarki a ziemniaka i pomidora w kostkę.
  2. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, dodajemy cebulę i smażymy do momentu, aż się zeszkli.
  3. Do zeszklonej cebuli dodajemy rozgnieciony i pokrojony w kostkę czosnek, pokrojoną marchew, zimniaka i pomidora. W zamian za pomidora możemy dodać 200ml przecieru pomidorowego.
  4. Jedną szklankę czerwonej soczewicy płuczemy kilkukrotnie i wsypujemy do garnka, dodajemy jedną łyżkę koncentratu pomidorowego i mieszamy wszystkie składniki.
  5. Całość zalewamy 1,5L bulionu drobiowego, dodajemy sól, pieprz do smaku i pół łyżeczki suszonej mięty, lub kilka listków świeżej jeżeli taką mamy. Mięta spowoduje że zupa będzie miała wyraźniejszy aromat.
  6. Zupę gotujemy przez 25-30 minut po czym dokładnie miksujemy blenderem.
  7. W czasie gdy gotujemy zupę przygotowujemy dressing z masła i papryki, którym polejemy każdą porcję zupy mercimek. W tym celu na rozgrzanej patelni rozpuszczamy 25g masła, dodajemy jedną czubatą łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Smacznego

Mercimek çorbasi – Turecka zupa z soczewicy

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Turecki Menemen – przepis

Przepis na Tureckie Pide – Turecka pizza

Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto

 

 

Summary
Recipe Name
Mercimek çorbasi - Turecka zupa z soczewicy
Published On