Księga Smaku

Obiadowa surówka z kiszonej kapusty i marchewki

Obiadowa surówka z kiszonej kapusty i marchewki

Tradycyjna i typowo polska surówka obiadowa doskonale pasująca do smażonych i grillowanych ryb, ale także do  smażonych dań mięsnych, smaczna zdrowa i w wykonaniu ekspresowa.

Surówka z kiszonej kapusty i marchewki

Składniki:

Surówka z kiszonej kapusty i marchewki – przepis

Przygotowanie:

  1. Odmierzoną ilość kapusty kiszonej odciskamy z nadmiaru soku i wkładamy do salaterki
  2. Marchew obieramy i razem z jabłkiem ścieramy na tarce z drobnymi oczkami, dodajemy do kapusty.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, żeby straciła ostrość możemy ją sparzyć wrzątkiem, następnie dodajemy do salaterki
  4. Do surówki dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oprószamy cukrem, solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek, następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy według własnego uznania a na koniec odstawiamy do lodówki na 30min. Smacznego.

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Sałatka z brokułem kurczakiem i migdałami

Surówka z selera i jabłka – Ksiega-smaku.pl

Pulpety w sosie koperkowym

Makaron z kurczakiem brokułem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym