Księga Smaku

Pierożki z ciasta francuskiego z serem

Pierożki z ciasta francuskiego z serem

Pierożki z ciasta francuskiego z serem, to wyśmienita przekąska, lub deser do kawy, do tego wyjątkowo prosta i szybka w wykonaniu przy założeniu, że użyjemy gotowe ciasto francuskie, a które kupimy w większości sklepów za kilka złotych.

Pierożki z ciasta francuskiego z serem

Składniki na 14-15szt:

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie tniemy na kwadraty o boku 8-9cm
  2. Przygotowujemy farsz, ser dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, jedno żółtko i jedną łyżkę jogurtu naturalnego, następnie wyrabiamy jednolitą masę serową.
  3. Nakładamy po ½ łyżki farszu na każdą porcję ciasta francuskiego, następnie ciasto składamy w trójkąty i zlepiamy boki ze sobą.
  4. Każdy pierożek smarujemy z wierzchu rozmąconym żółtkiem i posypujemy szczyptą cukru.
  5. Pierożki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 20min.

Smacznego.

pierożki z ciasta francuskiego z serem

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Pizzerinki z ciasta francuskiego

Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą

Śledzie w sosie musztardowym

Summary
Recipe Name
Pierożki z ciasta francuskiego z serem
Published On