Księga Smaku

Pikantna zupa meksykańska – przepis

Zupa meksykańska

Doskonała, bardzo treściwa, smaczna i rozgrzewająca zupa meksykańska, z kilku składników takich jak fasola, kukurydza, przecier pomidorowy, mięso mielone i bulion – powstaje potrawa, którą spokojnie można potraktować jako danie jednogarnkowe, a dodatkowo jest bardzo szybka w przygotowaniu.

 

Zupa meksykańska

Składniki na 4-6 porcji:

Zupa meksykańska

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy jeden litr wywaru drobiowo – warzywnego. Najlepszy będzie typowy rosół na bazie kurczaka, im bardziej esencjonalny tym lepsza wyjdzie potrawa finalnie.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na oliwie, do zeszklonej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy razem przez 10 -15min
  3. Przesmażone mięso przekładamy do bulionu, dodajemy odcedzoną kukurydzę, przecier pomidorowy, czerwoną i białą fasolę, które nie odcedzamy tylko dodajemy razem z zalewą, ponadto dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Gotujemy razem przez 30 min, doprawiamy solą pieprzem i ostrą papryką w proszku, zupa powinna być dosyć pikantna.

Rozgrzewająca zupa meksykańska to doskonała propozycja na zimne jesienne i zimowe dni.

Smacznego.

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Zupa z kurczaka a’la flaczki

Zupa krem z pora – sprawdzony przepis

Zupa Pieczarkowa Krem

 

 

Summary
Recipe Name
Zupa meksykańska
Published On