Księga Smaku

Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym

Przepis na doskonałe polędwiczki w sosie chrzanowym z najlepszej i najdelikatniejszej części wieprzowiny – polędwicy, po prostu palce lizać.                                                            

Polędwiczki w sosie chrzanowym

Składniki (dla 4osób):

 Polędwiczki w sosie chrzanowym

Przygotowanie:

  1. Polędwicę wieprzową oczyszczamy z błon, kroimy na 1,5 – 2 centymetrowe plastry, następnie lekko pobijamy dłonią i oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzewamy dwie – trzy łyżki oliwy z oliwek, po czym układamy polędwiczki i obsmażamy je z obu stron na złoty kolor (tak po 3-4minuty z każdej strony)
  3. Obsmażone mięso odkładamy do oddzielnego naczynia a na tej samej patelni przygotowujemy sos chrzanowy. Na patelnię wlewamy pół szklanki bulionu drobiowego, całą śmietankę w której wcześniej rozmącamy jedną łyżkę mąki pszennej, oraz dodajemy 1-2 łyżki tartego chrzanu. Powstały sos dokładnie mieszamy i grzejemy na małym ogniu przez dwie minuty. W razie potrzeby sos doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Do sosu chrzanowego przekładamy obsmażone mięso i razem dusimy przez 10minut co jakiś czas mieszając sos aby się nie przypalił.

Gotowe polędwiczki podajemy z ryżem.

Smacznego.

 

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:   

Skrzydełka duszone w winie – przepis

Gulasz z szynki z pieczarkami | ksiega-smaku.pl

Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto

Summary
Recipe Name
Polędwiczki w sosie chrzanowym
Published On