Skrzydełka duszone w winie
Doskonały przepis na skrzydełka w innym wydaniu, czyli skrzydełka duszone w winie. Tak prosty przepis a efekty…palce lizać.
Skrzydełka duszone w winie:
Składniki:
- 1kg skrzydełek z kurczaka
- Oliwa z oliwek
- Szczypta papryki chili w proszku
- 2 ząbki czosnku
- 200ml bulionu drobiowego
- 200ml białego wina półwytrawnego
- 1 cebula
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki zielonej
- 1 pomidor
- ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
- Sól
- Pieprz
Skrzydełka duszone w winie
Przygotowanie:
- Skrzydełka oczyszczamy, myjemy, odcinamy lotki i dzielimy na mniejsze części. Oprószamy solą, pieprzem, szczyptą papryki chili w proszku i skrapiamy oliwą z oliwek.
- Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, do której dodajemy dwa rozgniecione ząbki czosnku, następnie dodajemy skrzydełka, które obsmażamy na złoty kolor z każdej strony.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka, paprykę zieloną i czerwoną przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w paski a pomidora kroimy w kostkę.
- Na drugiej patelni rozgrzewamy jedną łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy jedną cebulę pokrojoną w piórka i smażymy do momentu aż się zeszkli, następnie dodajemy pokrojone papryki, pomidora, pół łyżeczki suszonego rozmaryny i jeszcze chwilę wszystko razem smażymy.
- Obsmażone skrzydełka przekładamy do głębokiego rondla, zalewamy jedną szklanką bulionu drobiowego i jedną szklanką białego wina półwytrawnego, dodajemy zeszkloną cebulę z pomidorami i papryką, przykrywamy pokrywką i całość dusimy na małym ogniu przez 30-35 minut.
Smacznego
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Gulasz z szynki z pieczarkami | ksiega-smaku.pl
Eskalopki drobiowe w sosie pieczarkowym
Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis
Summary
Recipe Name
Skrzydełka duszone w winie
Published On