Gulasz z szynki z pieczarkami
Klasyczny przepis na gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami i papryką czyli danie wodzące się z kuchni węgierskiej.
Gulasz z szynki z pieczarkami
Składniki:
- 80dag szynka wieprzowa
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- szczypta chili
- płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 250g pieczarek
- łyżka masła
- 1 papryka czerwona
Gulasz z szynki z pieczarkami
Przygotowanie:
- Szynkę płuczemy, oczyszczamy z błon, i kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojone mięso, oprószamy solą, pieprzem i obsmażamy na złoty kolor z każdej strony.
- W między czasie obieramy cebulę i kroimy w grubą kostkę, ząbki czosnku rozgniatamy, siekamy i dodajemy do karkówki, chwilę razem smażymy, następnie całość oprószamy jedną łyżką mąki, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez minutę.
- Obsmażone mięso przekładamy do większego garnka, zalewamy ½ L wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, płaską łyżeczkę soli i pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, dodatkowo dodajemy szczyptę chili i płaską łyżeczkę słodkiej papryki w proszku.
- Pieczarki płuczemy, obieramy i kroimy w grube pół talarki, na patelni roztapiamy masło i obsmażamy grzyby. Ze świeżej papryki wydrążamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w grubą kostkę.
- Paprykę i obsmażone pieczarki przekładamy do garnka z mięsem i całość gotujemy przez ok. 70 -80 minut, co jakiś czas mieszając aby gulasz się nie przypalił.
Gotowy gulasz podajemy z kaszą jęczmienną lub gryczaną. Smacznego
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Karczek pieczony w rękawie foliowym
Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis
Summary
Recipe Name
Gulasz z szynki z pieczarkami
Published On