Zapiekane bagietki z awokado i łososiem – przekąski imprezowe
Efektowne, kolorowe apetyczne i proste w wykonaniu przekąski imprezowe w postaci zapiekanych bagietek z pastą z awokado, łososiem i zielonym ogórkiem, które w błyskawicznym tempie będą znikać ze stołu. Takie kolorowe kanapeczki równie dobrze można przygotować na śniadanie.
Zapiekane bagietki z awokado i łososiem
Składniki:
- 2 bagietki
- 1 awokado
- 100g wędzonego łososia
- 2 ząbki czosnku
- Cytryna
- Oliwa z oliwek
- Sól
- Pieprz
- 1 zielony ogórek
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
Zapiekane bagietki z awokado i łososiem
Przygotowanie:
- Bagietki kroimy na kromki o grubości około trzech centymetrów najlepiej pod ukosem, każdą kromkę z wierzchu smarujemy oliwą np. pędzlem silikonowym, a gdy wszystkie będą gotowe, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180oC na kilka minut, do momentu, aż się zrumienią.
- Przygotowujemy pastę z awokado, w tym celu z awokado usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ, który przekładamy bo małej miski, dodajemy jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, awokado skrapiamy sokiem z cytryny i całość miażdżymy widelcem na jednolitą masę. Na koniec pastę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Przygotowujemy sos czosnkowy, do miseczki nakładamy łyżkę jogurtu naturalnego, łyżkę majonezu, dodajemy jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Na każdą zrumienioną grzankę nakładamy pastę z awokado, następnie po plasterku zielonego ogórka i wędzonego łososia a z wierzchu polewamy sosem czosnkowym, dodatkowo na grzanki możemy położyć gałązki koperku.
Smacznego.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Churros – przepis na Hiszpańską przekąskę
Cebulowe krążki – onion rings – pyszna przekąska
Summary
Recipe Name
Zapiekane bagietki z awokado i łososiem
Published On