Księga Smaku

Przepis na leczo z cukinią

leczo z cukinią

Leczo z cukinią to typowo Węgierskie danie, które z powodzeniem zadomowiło się na naszych stołach i zdobyło serca Polaków, w miesiącach letnich, kiedy do dyspozycji mamy wyśmienite nasze rodzime pomidory, cebulę i aromatyczne papryki i cukinię, nie może go zabraknąć na naszych stołach. Doskonałym pomysłem jest również przygotowanie pasteryzowanego leczo w słoikach, dzięki czemu mamy możliwość zrobienia szybkiego obiadu.  

 

Przepis na leczo z cukinią

Składniki (4-6 osób):

 

Przepis na leczo z cukinią

Przygotowanie:

  1.  Papryki myjemy, wycinamy gniazda nasienne, następnie kroimy w kilkucentymetrowe paski, cukinię i pomidory kroimy w kostkę o wymiarach mniej więcej 1x1cm, kiełbasę w talarki, a cebulę w piórka.
  2. Cebulę wsypujemy na dobrze rozgrzaną patelnie z olejem i smażymy do momentu, aż się zeszkli, dodajemy kiełbasę pokrojona w talarki i chwilę razem smażymy, przekładamy do większego garnka.
  3. Do cebuli i kiełbasy dodajemy paprykę, podlewamy ¼ szklanki wody i i dusimy razem przez 15 min, dodajemy pokrojone pomidory, cukinie, przecier pomidorowy i gotujemy przez 10min.
  4. Doprawiamy ostra paprykę w proszku, solą i pieprzem i jeszcze chwilę razem dusimy.

Smacznego

leczo z cukinią

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Tureckie Pide

Zupa krem z cukinii

Włoska zupa krem z pomidorów